Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε κατά την ομιλία του στους παρευρισκόμενους του ειδικού σχολείου στην Καλλιθέα πως είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει ειδικά σχολεία και στάθηκε στα όσα είπε επικαλούμενος το άρθρο 16 του Συντάγματος (η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους), το άρθρο 4 (αρχή της ισότητας) και το άρθρο 5 (δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός, πρωτίστως μέσω της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας).

«Η παιδεία πρέπει να παρέχεται σ' όσους έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα με τρόπο που σέβεται πλήρως την αξία του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, μέσα στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της αναλογικής ισότητας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας πως είναι ευθύνη του κράτους να οργανώνει στο ακέραιο τις διαδικασίες που θα επιτρέπουν στους μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τα απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια.

«Η οργάνωση και λειτουργία του σχολείου αυτού, όπως και κάθε παρόμοιου σχολείου, συνιστά στοιχειώδες χρέος για το κράτος. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό, για την αφοσίωση του οποίου στο καθήκον είμαι απολύτως βέβαιος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.