«Είχε παλιόκαιρό και γι' αυτό δεν κάναμε τον έλεγχο» είναι η απάντηση του ΓΕΝ στις σοβαρές καταγγελίες του Ανδρέα Λοβέρδου ότι φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού δεν προχώρησε στον έλεγχο σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά και το ποίο είχε την ευκαιρία να τα πετάξει στη θάλασσα. Το περιστατικό, που φαίνεται ότι λαμβάνει απρόσμενες διαστάσεις, έχει και συνέχεια καθώς, όπως καταγγέλλει σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπάρχει και σχετική αναφορά αξιωματικού ότι ήταν έτοιμοι για έλεγχο αλλά διετάχθησαν να πάνε στα κρεβάτια τους!  

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε ναρκω-πλοίο που κινούνταν νότια της Κρήτης να ξεφορτώνει στη θάλασσα σάκους με ναρκωτικές ουσίες χωρίς να προβεί στην παραμικρή ενέργεια για να συλλάβει τους εμπόρους του θανάτου. Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 FM ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε «από ό,τι φαίνεται από την ανακοίνωση του ΓΕΝ όλα ήταν αντικείμενο εντολής».

«Είναι ντροπή να λες ότι με τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει νηοψία» συμπλήρωσε. «Περιμένω την απάντηση του Πάνου Καμμένου» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για μια «αναφορά αξιωματικού Λιμενικού ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν την επέμβαση αλλά διετάχθησαν να πάνε πίσω».  

Η καταγγελία

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη η νύχτα της 27ης προς την 28η Μαΐου 2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος είχαν λάβει πληροφορία από διωκτικές αΑρχές κράτους της Ε.Ε. ότι σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με την ονομασία «Μουράτ Τερζή», το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.  

Όμως, εκείνη τη στιγμή όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Στην περιοχή που έπλεε το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών πλοιάριο κινούνταν η φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «Έλλη» που συμμετείχε στην άσκηση «Phoenix Express».

«Από το σημείο αυτό ξεκινά μια ακολουθία περιστατικών, που είναι τουλάχιστον ανεξήγητα» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.  

Όπως καταγγέλλει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ από τους άνδρες της φρεγάτας με το σύστημα αναγνώρισης νυκτός φαινόταν καθαρά ότι το πλήρωμα του ύποπτου πλοίου στη θέα της φρεγάτας έρριπτε στη θάλασσα μεγάλα δέματα που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, εντούτοις η φρεγάτα αφού παρέμεινε επί πολλές ώρες και επόπτευε ούτε πλησίασε ούτε προέβη σε καμία ενέργεια εναντίον των ναρκω-μεταφορέων, αλλά επειδή πήρε τέτοιες εντολές ανέκρουσε πρύμναν και απομακρύνθηκε από το σημείο του συμβάντος. Οι σκηνές όλης αυτής της μη επιχείρησης κατεγράφησαν με κινητό τηλέφωνο σε βίντεο μέσα στη φρεγάτα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Ανδρέα Λοβέρδο.    

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: «Είχε παλιόκαιρο και γι' αυτό δεν κάναμε έλεγχο»! 

Με μια απίστευτη ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απαντά στην αποκάλυψη του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τη φρεγάτα «Έλλη» και το γεγονός ότι, ενώ έβλεπε μπροστά της τουρκικο πλοίο να πετά στη θάλασσα ποσότητες ναρκωτικών, δεν επενέβη.  

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η φρεγάτα δεν μπόρεσε να διενεργήσει νηοψία, αφού οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή καθιστούσαν αδύνατη την καθέλκυση λέμβου που θα μετέφερε άνδρες επί του τουρκικού πλοίου.  

Στη συνέχεια είδαν ότι οι Τούρκοι πετούσαν συσκευασίες στη θάλασσα -κάτι που μαγνητοσκόπησαν- ενώ την επομένη που ο καιρός έπεσε, έγινε νηοψία στο σκάφος, αλλά δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο πάνω σε αυτό, με τον κυβερνήτη του να ισχυρίζεται ότι αυτά που πετούσαν στη θάλασσα, εν μέσω φουρτούνας 8 Μποφόρ, ήταν αλιεύματα που είχαν αλλοιωθεί επειδή είχαν βλάβη στα ψυγεία του πλοίου. Κάπως έτσι το τουρκικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν.

Κυρίως, μέγα ερώτημα είναι πώς ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άνδρες σκληρά εκπαιδευμένοι όπως αυτοί της ομάδας ΜΥΑ, δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν μια νηοψία.  

Ανακοίνωση-απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου  

«Όπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο δε εάν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες!  

Η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα γίνεται διότι όπως μαθαίνουμε στη φρεγάτα επέβαιναν και δυνάμεις του σώματος αυτού. Κι ακόμη μαθαίνουμε πως υπάρχουν αναφορές ότι το πλήρωμα και οι δυνάμεις του Λιμενικού που επέβαιναν στη φρεγάτα «Έλλη» τελούσαν σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εντολή για ενέργεια όμως δεν δόθηκε ποτέ. Ελπίζουμε πως και οι αυτές οι αναφορές θα κατατεθούν στην Βουλή, όπως έχουμε ζητήσει.  

Όσο για τις δήθεν εξηγήσεις περί απόρριψης αλλοιωμένων αλιευμάτων, τις αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Αύριο καταθέτω πλήρη σχετικό με την υπόθεση φάκελο στο αρμόδιο ναυτοδικείο για τη διενέργεια έρευνας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις».