Στη γραμμή Καραμανλή κινείται πλέον η κυβέρνηση για το Σκοπιανό, μετά τη χθεσινή άτυπη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έτσι μπορεί να αποσοβήσει τους κυβερνητικούς τριγμούς αλλά και να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση γύρω από τη διαφαινόμενη λύση.    

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» για κάθε χρήση (erga omnes) είναι λοιπόν πλέον η θέση με την οποία θα προσέλθει στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά.  

Τον ελιγμό του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται ότι αποδέχεται ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Πάνος Καμμένος και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του μέσα στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα από τους βουλευτές του κόμματός του.    

«Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι» είπε ο Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος της σύσκεψης.

«Είμαστε υπέρ μίας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου» υπογράμμισε ο υπουργός.  

Η σύσκεψη εξουσιοδότησε ακόμα τον Νίκο Κοτζιά για τα επόμενα βήματα, καθώς σε δέκα ημέρες αρχίζει ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη Νέα Υόρκη, στη βάση του ΟΗΕ ο Μάθιου Νίμιτς θα βρεθεί για μια ακόμη φορά με τον Έλληνα διαπραγματευτή Α. Βασιλάκη και τον Σκοπιανό κ. Ναουμόφσκι.  

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ακόμα ότι η αποδεκτή, από ελληνικής πλευράς, ονομασία, πρέπει να περιλαμβάνει παράγωγο του όρου «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό, για παράδειγμα  «Άνω Μακεδονία». Δεν θα γίνει δεκτή μια λύση με σκέτο το όνομα «Μακεδονία» ή με απλώς με χρονικό προσδιορισμό όπως το «Νέα». Από την πλευρά των ΑΝΕΛ υπάρχει και η πρόταση για μια ονομασία με σλάβικη προέλευση (Μακεντόνσκαγια) που όμως δεν φαίνεται να προχωράει…  

Η δήλωση τέλος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ότι «η εθνική κόκκινη γραμμή είναι αυτή που διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή» θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς στην πραγματικότητα συντάσσεται με την κυβερνητική θέση.