Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει την ακύρωση της χορήγησης ασύλου για τον έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς την οποία αποφάσισε  η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών. Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η τουρκική πλευρά- ότι θα του λύσει, μέσα σε 20-25 μέρες, το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, στα πρώτα 24ωρα της απόπειρας του πραξικοπήματος εναντίον του.  

«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Επισήμανε ότι οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες διότι το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος.

«Η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της» τόνισε. «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε.».  

Η Πειραιώς εμμένει στα εξής σημεία αναφορικά με το σκοπιανό ζήτημα:  

-Δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία αλά καρτ: οι κυβερνητικοί εταίροι να ομονοούν όταν ψηφίζουν μέτρα και μνημόνια και να έχει δύο γραμμές σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.  

-Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη της διαπραγμάτευσης, εκείνη θα πρέπει να καταθέσει την ενιαία πρόταση των δύο κυβερνητικών εταίρων και πάνω σε αυτήν να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος και όχι το Μαξίμου να ρωτάει ποια είναι η θέση της ΝΔ.  

«Εάν δεν υπάρξει ενιαία πρόταση, για μας δεν υπάρχει κυβέρνηση» έχει ξεκαθαρίσει η κα Σπυράκη.  

Οι φόροι  

Η Πειραιώς μετά τις γιορτές επαναφέρει την ατζέντα της καθημερινότητας. «Η αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών συνεχίζεται και το 2018» δήλωσε ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας. Επισήμανε ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους και εισφορές 1 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους.  

«Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά βλέπουν ήδη περικοπές 900 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε. «Το ΕΚΑΣ και κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο ένα τέταρτο. Οι επιλογές αυτές θα σταματήσουν μόνο με τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας». «Το πότε θα κάνει εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε: Το νωρίτερο, το καλύτερο», είπε στον Real FM η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.