Μια σειρά από δύσκολα αλλά και θεσμικά θέματα έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» του καινούργιου χρόνου, καθώς ο δρόμος για το τέλος των Μνημονίων είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός. Καθώς μάλιστα ο χρόνος αυτός, εκτός από… δίσεκτος αναμένεται να είναι και εκλογικός, η κυβέρνηση επιθυμεί να αφήσει το πολιτικό της στίγμα στη χώρα.

Οι πλειστηριασμοί, το ζήτημα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες του 2017, εμφανίζονται πρώτοι στον κατάλογο των προβλημάτων για το 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν επικοινωνιακούς τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το θέμα είναι να αναδειχθεί ποια σπίτια βγαίνουν στην πραγματικότητα στο σφυρί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προστατευτεί και η πρώτη κατοικία, αν όχι με νομοθετική ρύθμιση -γιατί υπάρχουν διάφορα εμπόδια-, οπωσδήποτε με γραπτή συμφωνία-δέσμευση από τις τράπεζες. Θεωρητικά, στις 22 Ιανουαρίου κλείνει η 3η αξιολόγηση και ξεκινάει ο «Γολγοθάς» της 4ης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή όλων των σκληρών μεταρρυθμίσεων. Στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών τα δημοσιονομικά θα βρεθούν πρώτα στην ατζέντα των συνομιλιών, αφού από την κατάληξή τους θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την έξοδο της χώρας από τα Προγράμματα.

Εάν μάλιστα το ΔΝΤ επιμείνει ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη μείωση των συντάξεων, τότε ενδέχεται οι θεσμοί να ζητήσουν μείωση του αφορολόγητου από το 2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει αρχικά συμφωνηθεί. Σε αυτές τις συνομιλίες, το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στο βασικό ζητούμενο, που είναι η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια.

Το θέμα του χρέους βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων που έχει προς επίλυση η κυβέρνηση, καθώς, βαδίζοντας προς το τέλος του Μνημονίου, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συντάξουν έκθεση βιωσιμότητας και βάσει αυτής να αποφασιστεί μετέπειτα εάν θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση.

Το Σκοπιανό εμφανίζεται ως το μεγάλο «αγκάθι» για τη συγκυβέρνηση, αφού από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να κλείσει το θέμα της ονομασίας, ενώ από την άλλη ο Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση, καθώς μέσα από αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αφήσει το στίγμα του.  

Οι αλλαγές θα γίνουν κυρίως σε τέσσερα θέματα:  

- Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του πολιτικού συστήματος με ενίσχυση των μορφών της άμεσης Δημοκρατίας με πολλούς τρόπους απέναντι σε ένα πρωθυπουργικό μοντέλο (δηλαδή διεξαγωγή συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων).  

-Κατοχύρωση των ευρύτερων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως τα δημόσια αγαθά (νερό, ενέργεια κ.ά.), καθώς και θεσμικές ρήτρες για τα εργασιακά δικαιώματα, για την αποφυγή θεσμικών αυθαιρεσιών.

-Ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να μην υπόκεινται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεκάδες ανεξάρτητες Αρχές.  

-Ενδυνάμωση της διαφάνειας του κράτους, καθώς «δεν μπορεί να υπάρχει φορέας του Δημοσίου που να μην έχει ανοιχτά δεδομένα ή να απαγορεύεται η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017