Μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να κινείται σε ρυθμούς εορτών και οι βασικοί πρωταγωνιστές του Κινήματος Αλλαγής να ξέκλεψαν λίγο χρόνο από τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ωστόσο, το βλέμμα και το μυαλό τους είναι στραμμένο στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα.

Η ανακοίνωση μάλιστα της διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου για το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαρτίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αφού προβλέπει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μιας σειράς βημάτων του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε.

Στη προ Χριστουγέννων συνεδρίαση μάλιστα υπό τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα. Όπως το θέμα των συνέδρων που θα είναι περί τις 3.500-4.000, από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί θα είναι εκλεγμένοι ανά καλλικρατικό δήμο. Για αυτόν το λόγο θα ανοίξουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα μητρώα του νέου φορέα, προκειμένου να γίνουν νέες εγγραφές, έτσι ώστε να μην αποκλειστεί κανένας. Το υπόλοιπο 50% θα είναι αριστίνδην, δηλαδή θα αποτελείται, αναλογικά, από εκπροσώπους των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και από θεσμικούς εκπροσώπους (στελέχη φορέων, επιστημονικών συλλόγων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων κ.ά.).

Στη συνεδρίαση, μεταξύ των μελών του οργάνου, μοιράστηκαν και ρόλοι. Έτσι, ενόψει συνεδρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει την ευθύνη της επικοινωνίας, το νέο σύμβολο και την επαφή με νέα κοινά, ο Γιώργος Καμίνης το προγραμματικό πλαίσιο και την ολοκλήρωση του «Σχεδίου Ελλάδα», ο Νίκος Ανδρουλάκης την ιδρυτική διακήρυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου τις ευρωπαϊκές σχέσεις της παράταξης («Η Ελλάδα στον κόσμο») και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος το καταστατικό του νέου φορέα.

ΒΓΟΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ο Αντώνης Βγόντζας θα έχει την ευθύνη της πιστοποίησης των διαδικασιών του συνεδρίου, ενώ πρόταση να αναλάβει τον συντονισμό του προσυνεδριακού διαλόγου έχει γίνει στον βουλευτή του Ποταμιού και αντιπρόεδρο της Βουλής Σπύρο Λυκούδη.

Επόμενος σταθμός η στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που θα αναλάβει την προετοιμασία όλων των διαδικασιών ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου, η οποία θα είναι πολυπληθής (350-400 μέλη) και στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι «φυλές» που συγκροτούν τον νέο φορέα. Την ευθύνη για τον συντονισμό της θα αναλάβει μια 29μελής Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα έχει επικεφαλής τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΕΣ

Στη συντονιστική επιτροπή, εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που θα έχουν περισσότερο εποπτικό ρόλο, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ οι Μανώλης Όθωνας, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Ασκούνης, Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Σπύρος Καρανικόλας, Νίκος Μίλης, οι Δημήτρης Τσιόδρας, Λίνα Παπαδάκη, Παναγιώτης Βλάχος, και Παντελής Αβραμίδης (γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος) από το Ποτάμι, οι Θεόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος από τη ΔΗΜΑΡ, από το ΚΙΔΗΣΟ ακούγονται τα ονόματα των Μιχάλη Καρχιμάκη, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργου Ελενόπουλου, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία συμμετοχή θα έχουν και κάποιοι εκ των Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Γιάννη Τούντα, Νίκου Διακουλάκη και Μιχάλη Χάλαρη, ενώ από την ΕΔΕΜ ο Νίκος Ιωσήφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση του οργάνου θα συμμετάσχουν και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, προκειμένου να σταλεί, προς όλες τις κατευθύνσεις, το μήνυμα της διεύρυνσης. Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του Νίκου Μπίστη, αλλά και αυτή του Γιάννη Ραγκούση.

Την ίδια στιγμή, τα βασικά «αγκάθια» που έχουν εμφανιστεί στον δρόμο προς το συνέδριο αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης Ομάδας Εργασίας, αποκαλούμενης και ως «Task Force», στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Μάλιστα, η εν λόγω ομάδα έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Ποτάμι και την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η συγκρότησή της κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου τα μέλη της να διαβουλευτούν, με στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, αναφορικά με τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, καθώς και για όλα τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα και έχουν να κάνουν με την αναλογία αριστίνδην - εκλεγμένων συνέδρων, αλλά και τις ποσοστώσεις.

ΟΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και βρίσκει ολοένα και περισσότερους συμμάχους στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει ποσοστώσεις της τάξης του 45%-50% για το ΠΑΣΟΚ, 20% για το Ποτάμι, 15% για το ΚΙΔΗΣΟ, 10% για τη ΔΗΜΑΡ και το 5%-10% για τις Κινήσεις Πολιτών και την ΕΔΕΜ.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης όλων των οργάνων θα γίνει μετά τις γιορτές, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος, με σειρά κεντρικών, περιφερειακών και θεματικών εκδηλώσεων.

Το συνέδριο θα έχει ως στόχο να διατυπώσει την ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, την προγραμματική πρόταση αλλά και να διαμορφώσει τους κανόνες για μια σύγχρονη πολιτική δομή, ενώ θα κληθεί να εκλέξει νέα όργανα, σύμβολα, χρώμα, ίσως και νέο όνομα.

Στο μεταξύ, μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει συμφωνία για «σταθερή προσήλωση στη γραμμή του διακριτού αυτόνομου ρόλου της παράταξης». Όλοι ανεξαιρέτως τάσσονται υπέρ της αυτόνομης πορείας του νέου φορέα χωρίς ετεροπροσδιορισμούς σε σχέση με τα άλλα κόμματα, διαχωρίζοντας την «εθνική συνεννόηση» από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για ευρύτερη συνεννόηση.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 29-12-2017