Μια διερευνητική καταγραφή της απήχησης που µπορεί να έχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και συγκεκριµένα στον ∆ήµο της Αθήνας, όλα τα πρόσωπα που τον τελευταίο καιρό µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πρωταγωνιστήσει στην κούρσα των επίδοξων διεκδικητών του µεγαλύτερου δήµου της χώρας, αλλά και ονόµατα που η περίπτωση της υποψηφιότητάς τους δεν έχει τεθεί στη δηµόσια σφαίρα έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», προ ηµερών πολίτες της πρωτεύουσας δέχθηκαν τηλεφωνήµατα από συγκεκριµένη εταιρεία δηµοσκοπήσεων (που έχει εµπιστευτική συνεργασία µε το πρωθυπουργικό επιτελείο), η οποία ήθελε να δοκιµάσει την κρίση τους στην αξιολόγηση δυνητικών υποψηφίων από τον χώρο της Αριστεράς. Μεταξύ των ονοµάτων για τα οποία εκλήθησαν να εκφράσουν την προτίµησή τους ήταν οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης και Γιάννης Πανούσης, ο υπουργός Επικρατείας ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας Αλέξης Χαρίτσης και ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα Γαβριήλ Σακελλαρίδης που σήµερα έχει αναλάβει τη διεύθυνση του ελληνικού τµήµατος της ∆ιε θνούς Αµνηστίας.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τα αποτελέσµατα της συγκεκριµένης µέτρησης θα αποτελέσουν «οδηγό» για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το επόµενο διάστηµα αναφορικά µε το πρόσωπο που θα λάβει την επίσηµη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στον ∆ήµο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. «Εκείνος που θα καταγράψει προβάδισµα έναντι των άλλων θα επιχειρηθεί να πεισθεί να κατέβει µε τη στήριξη της κυβέρνησης στις επόµενες εκλογές και θα ανακοινωθεί σχετικά νωρίς πριν από τις κάλπες, προκειµένου να έχει τον χρόνο να αποκτήσει δυναµική και προφίλ ώστε να διαµορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επικράτησή του», αναφέρει πολιτικό στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τους εν λόγω σχεδιασµούς.

Αντίστοιχη πρακτική θα ακολουθηθεί από το Μέγαρο Μαξίµου και για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, ενώ µελετάται το ενδεχόµενο να εφαρµοστεί και σε άλλες µεγάλες πόλεις της χώρας, σε περίπτωση που αποφασιστεί να δοθούν χρίσµατα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήµους της χώρας. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του κ. Τσίπρα είναι οι επόµενες εκλογές -µε την υποβοήθηση και του νέου συστήµατος της απλής αναλογικής που θα καθιερωθείνα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την απόκτηση ισχυρών ερεισµάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια, κάτι που σήµερα δεν ισχύει σε καµία περίπτωση, προκειµένου όχι µόνο να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε νέα επίπεδα εξουσίας, αλλά και να εδραιωθεί η ισχύς του κυβερνώντος κόµµατος στο εγχώριο πολιτικό σύστηµα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών, 22/12/2017