Σε παραπληροφόρηση προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου όσα ακούγονται για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, υιοθετώντας πλήρως το προσφιλές στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρημα περί fake news.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι δεν κινδυνεύει καμία α’ κατοικία και πως οι μόνοι που κινδυνεύουν είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν. «Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι λαϊκές κατοικίες με αξία μέχρι 280.000 ευρώ προστατεύονται. Καλύπτεται πάνω από το 70% των δανειολητπών. Όσα ακούγονται είναι παραπληροφόρηση για να πλήξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν ανησυχία. Κάθε μέρα βγάζουμε ανακοινώσεις για να αποδομούμε τα δημοσιεύματα» είπε ο κ. Παπαδημητρίου. Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση -εντός τριμήνου- νέας ρύθμισης, βελτιωτικής του υφισταμένου νόμου με την οποία θα διαχωρίζεται ο στρατηγικός κακοπληρωτής από τον πραγματικά αδύναμο.

«Είναι υπό διερεύνηση αν πραγματικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία» αντέτεινε ο κ. Αμυράς εκφράζοντας την απορία, αν πραγματικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία, για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους τραπεζίτες. «Και ο πρωθυπουργός και εγώ συναντήσαμε τις διοικήσεις των τραπεζών για να δείξουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προστασία της α’ κατοικίας. Δεν είναι πρώτη κατοικία τα ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν. Οι κακοπληρωτές δεν μπορούν να κρυφτούν» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Απαντώντας σε επισήμανση του Νικήτα Κακλαμάνη για το αν θα ήταν σκόπιμο ο όρος να αφορά κύρια και όχι α’ κατοικία, ο υπουργός απάντησε ότι είναι ένα θέμα που θα εξετάσει η κυβέρνηση αλλά προς το παρόν δεν υφίσταται πρόβλημα, καθώς ως α’ κατοικία νοείται αυτή που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση.