Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς.

Η τροπολογία πέρασε με τη θετική ψήφο των 146 παρόντων βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, κατά την διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, που διεξήχθη αργά το βράδυ, μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Εν τω μεταξύ σε βελτιωτική αλλαγή προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επί της επίμαχης τροπολογίας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, απαλείφοντας την παράγραφο 2 του σχετικού άρθρου.

Ειδικότερα, η αρχική παράγραφος προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Από την ονομαστική ψηφοφορία, πάντως, απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Επίσης, απόντες από την διαδικασία ήταν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν πως, αν παραβρίσκονταν στην διαδικασία, θα υπερψήφιζαν την ρύθμιση. Πρόκειται για τους Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά.

Σε έκτακτη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί άκουσαν βουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση των πλειστηριασμών «βάζει στη γωνία» την κυβέρνηση, ενισχύει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εμφανίζει την αντιπολίτευση «να είναι στη σωστή πλευρά».

Εξηγήσεις από Τσακαλώτο για τους πλειστηριασμούς ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης, με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την πρόθεση της κυβέρνησης να ποινικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις πολιτών που διαμαρτύρονται.

Οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα εκφράζοντας φόβους για μεγάλο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση. Μεταξύ άλλων εξέφρασαν φόβους ότι, με το «αυτεπάγγελτο» της απειλής για όσους διαδηλώνουν, μπορεί να γίνει «σόου» μπροστά στις κάμερες. Άλλοι βουλευτές υποστήριξαν ότι έτσι μπορεί να «αναστηθούν» πολιτικά η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιμονή του Μαξίμου, εξηγώντας ότι οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε τον χρόνο να κάνει όλους τους ελιγμούς που ήθελε για το συγκεκριμένο ζήτημα.