Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για πρακτικές που κινούνται στις παρυφές  της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και παραπέμπουν σε «καθεστωτικές συμπεριφορές» εξαπέλυσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Την κατηγορεί ότι καταπατάει τα δικαιώματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας προκειμένου να προστατέψει τον κυβερνητικό εταίρο του κ.Τσίπρα Πάνο Καμμένο και επιδίδεται σε μπαράζ τροπολογιών άσχετων με τα νομοσχέδια που κατατίθενται.

Για «καταιγίδα της ερήμου» έκανε λόγο έκπληκτος από την βροχή των τροπολογιών ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί - έστειλε και δύο επιστολές του στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση - για τον αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της βουλής. Είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς που αναδείκνυαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταθλήτρια στις παθογένειες τις οποίες κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Η Πειραιώς κατηγορει την κυβέρνηση για «καθεστωτικές συμπεριφορές» και ζητάει να μπει ένα τέλος επιτέλους, όπως δήλωσε κομματική πηγή στα Parapolitika.gr.

 Την Τετάρτη δύο ήταν τα κρούσματα. Την σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν οι μεθοδεύσεις της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκειμένου να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλειου Παπαδόπουλου που έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο.

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχώρησαν από την Επιτροπή καταγγέλλοντας την διαδικασία ως «κωμική», ενώ προανήγγειλαν ότι θα επαναφέρουν το αίτημά τους να κληθούν οι υπουργοί  Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Κοτζιάς για να απολογηθούν για τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αναδεικνύουν πολλά σκοτεινά σημεία.  

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου κατά την προσφιλή τακτική της επιδόθηκε σε ειρωνείες αλλά και έωλα νομικά και κοινοβουλευτικά επιχειρήματα προκειμένου να υπηρετήσει στην στρατηγική συγκάλυψης της υπόθεσης Καμμένου - Παπαδόπουλου που ακολουθεί το Μαξίμου με σκοπό να μην κληθεί σε απολογία ο υπουργός Αμυνας και διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση.  

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι αλλοιώνει το «πνεύμα» των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπουν ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να εξετάζει αιτήματα, ακόμα και αν δεν έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας. 

«Θα αποχωρήσουμε γιατί βλέπουμε μια αγωνία συγκάλυψης, εσείς πηγαίνετε το θέμα σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο Γιάννης Τραγάκης. «Με δολιχοδρομίες και νομικισμούς παραβιάζετε βάναυσα τον κανονισμό» επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να γίνει πρόταση μομφής κατά της προέδρου».  

Τελικά η πρόεδρος της Επιτροπής τους πρότεινε να επαναφέρουν το αίτημα τους.

Αλαλούμ  

Tην έντονη δυσφορία της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τακτική της κυβέρνησης να φέρνει  μπαράζ τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Επειδή είναι παραμονές Χριστουγέννων που όλοι βιάζονται να φύγουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, υπάρχει πάντα η υπόνοια για το τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν.   Σε δύο νομοσχέδια που αναμένεται να συζητηθούν έχουν προστεθεί συνολικά 29 τροπολογίες. Ειδικά στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας του Νίκου Παππά, κατατέθηκαν 20 για άσχετα θέματα αιολικών πάρκων, μεταναστευτικής πολιτικής, παλιννοστούντων ομογενών, Πυροσβεστικού Σώματος και ΕΥΠ.

Να απαντήσει εάν προετοιμάζει τροπολογία που θα αλλάζει τους όρους παροχής ασύλου και θα επιταχύνει την επαναπροώθηση μεταναστών, ρώτησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Για «γελοιοποίηση του κοινοβουλίου και των βουλευτών» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Θα συμφωνήσω ότι θα ήταν καλό να προσπαθούμε να έρχονται λιγότερες τροπολογίες» παραδέχθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.  

Κατά Μουζάλα  

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  για τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια της Λέσβου τα οποία επιβεβαιώνουν ότι «στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών επικρατεί απόλυτο χάος, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» όπως τόνισε.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής όσα εκτυλίσσονται καθημερινά έχοντας αποτύχει πλήρως στη διαχείριση κάθε πτυχής αυτού του πολυδιάστατου προβλήματος» ανέφερε. «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Μουζάλα: Πρέπει να θρηνήσουμε  επιπλέον νεκρούς, για να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα; Η κυβέρνηση είναι  ανίκανη να επιβάλλει την τάξη στα hot-spots και να εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας στου κατοίκους της Λέσβου».