Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Γ’ Σώματος Στρατού, ως Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDCGR), καταγράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Ασσηρο, με την τελική φάση της άσκησης «Gordian Knot 2017».

Η άσκηση «Γόρδιος Δεσμός 2017» αποτελούσε την αξιολόγηση του Γ’ Σώματος Στρατού σε εθνικό επίπεδο ως διακλαδικού στρατηγείου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης αποστολών σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2019.

Στην άσκηση, που διεξήχθη το διάστημα 27 Νοεμβρίου 7 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχαν 1.167 στρατιωτικοί από 16 χώρες και, σύμφωνα με τον διοικητή του Γ’ Σ.Σ./NRDC-GR, αντιστράτηγο Δημήτρη Μπίκο, «την εθνική αξιολόγηση του στρατηγείου θα ακολουθήσει η αντίστοιχη ΝΑΤΟϊκή, στο πλαίσιο της άσκησης “Trident Jaguar 2018” (“TRJR ’18”), που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018».

Από την πλευρά του, ο έμπειρος σε ΝΑΤΟϊκά και διεθνή θέματα επιτελάρχης του NRDC-GR, υποστράτηγος Χρίστος Δρίβας, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στάθηκε ιδιαίτερα στη για πρώτη φορά λειτουργία σε επίπεδο άσκησης νέου Μικρού Κέντρου Επιχειρήσεων (Κέντρου Συντονισμού Επικοινωνιακών Επιχειρήσεων με νέες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου), ενώ επίσης για πρώτη φορά συμμετείχαν τέσσερις φοιτητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο και άλλα ΑΕΙ, ως «εν ενεργεία προσκεκλημένοι (embedded) δημοσιογράφοι».

Ενώ αυτά γίνονταν στην Ασσηρο, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων, στην Αθήνα, εξελισσόταν η επίσημη υποδοχή του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν, απόντος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αφού -τυπικάείχε συμφωνηθεί να μη συνοδεύει αντίστοιχα τον Τούρκο πρόεδρο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Τυχαία ή όχι λόγω της άσκησης, προσυνεννοημένα ή όχι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της επίσκεψης, γεγονός είναι ότι είχαν προηγηθεί δύο φορές, το περασμένο 15ήμερο, λεκτικές κορώνες του Ελληνα υπουργού με αποδέκτη την Αγκυρα.

Η τελευταία μάλιστα ακούστηκε στη διάρκεια του εορτασμού του προστάτη του Π.Ν., Αγίου Νικολάου, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ακριβώς την προηγουμένη της άφιξης Ερντογάν. Στην επίσημη υποδοχή του Τούρκου προέδρου, πάντως, έδωσε το «παρών» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν ντυμένος με… πολιτικά, ενώ με πολιτικά ήταν αντίστοιχα και ο Τούρκος γενικός επιτελάρχης.  

ΤΡΙΜΕΡΗΣ

 Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου (Χρ. Φωκαΐδης, Π. Καμμένος, στρατηγός Σεντκί Σόχμπι) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία, υπό τις «παρασκηνιακές ευλογίες» των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αποτελώντας έτσι μια σαφή «απάντηση» για τη στάση του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν, και σε όσα εκείνος λέει και πράττει, προβάλλοντας τις «ηγεμονικές» του προθέσεις και τάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, ο Αιγύπτιος υπουργός πραγματοποίησε επίσημη διμερή επίσκεψη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε ένα σημαντικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για επιχειρήσεις αεροναυτικής έρευνας και διάσωσης εντός των FIR Λευκωσίας και Καΐρου. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας από το 1960, όταν αναγνωρίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την πρώτη να γίνεται το 2015 στοιχείο ενδεικτικό του άριστου επιπέδου των διμερών στρατιωτικών σχέσεων που διαμορφώνονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί (3-7 Δεκεμβρίου) με απόλυτη επιτυχία συνδυασμένη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου Ισραήλ, που περιλάμβανε τις επιμέρους ασκήσεις «Νικοκλής-Δαυίδ», «Ιάσων 2/2017» και «Ονήσιλος-Γεδεών 2/2017».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017