Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου έρχεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους τους, καθώς ήδη δυσκολεύονται να ανασάνουν μετά από τις καταστροφές που έχουν πάθει από σεισμούς, καιρικά φαινόμενα και τα hot-spot.

Η κυβέρνηση με μια ρύθμιση αποφάσισε να παγώσει την αύξηση του ΦΠΑ για 6 μήνες, κάτι που δεν δίνει ουσιαστικά λύση στους κατοίκους των νησιών.

Πάνω σε αυτό το θέμα, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε μια τροπολογία, ζητώντας να διατηρηθεί το καθεστώς της έκπτωσης του 20% στους συντελεστές του ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2018, ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν σε ένα πιο λογικό διάστημα.

«Χθες το πρωί, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για να διατηρηθεί για ένα ακόμη έτος, μέχρι το τέλος του 2018, το ισχύον καθεστώς της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση έφερε τελικά μια ρύθμιση η οποία παγώνει την εισαγωγή του αυξημένου ΦΠΑ μόνο για 6 μήνες και μόνο για 5 από τα 32 νησιά που πλήττονται», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, που προσθέτει πως τα ημίμετρα δεν λύνουν το πρόβλημα που επιβαρύνει τους ήδη «χτυπημένους» κατοίκους των νησιών.

«Λίγο πριν τελειώσει το 2017, το μόνο που θα είχε νόημα θα ήταν να γίνει αποδεχτεί η πρότασή μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα τα οποία δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς οι νησιώτες μας θα επιβαρυνθούν τελικά με τον αυξημένο ΦΠΑ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2015 στο πλαίσιο της "περήφανης" διαπραγμάτευσης που έκανε», καταλήγουν στην ανακοίνωση.

Να τονιστεί πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει έκτακτο μέρισμα μόνο σε πέντε από τα 32 νησιά (Λέσβος, Χίος, Κω, Λέρος, Σάμος), με το ποσό να είναι από 500 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση. Το μέρισμα έρχεται ως αντιστάθμισμα για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τον ΦΠΑ.