Ψηφίστηκε με τις 153 ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών ο προϋπολογισμός του 2018 μετά την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης.

Καταψήφισαν 144 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό της ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεγάλα βάρη για τη μεσαία τάξη, και τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό της μνημονιακής εποχής.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018

Περαιτέρω αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο.
Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει πως προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Η κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου 1,5% θα αποτυπωθεί ως περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018.
Η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει τους φορολογούμενους με προβλήματα υγείας με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ.
Η νέα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.
Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τη δαπάνη να περικόπτεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Έτσι, σε δύο εβδομάδες από σήμερα κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο.
Θα ενεργοποιηθεί και το νέο πακέτο μέτρων στον τουρισμό. Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του τέλους διανυκτερεύσεων αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις τύπου Airbnb.

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 σε όρους προγράμματος θα ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ ή σε 7,05 δισ. ευρώ, από 2,44% του ΑΕΠ εφέτος (4,36 δισ. ευρώ). Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 394 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το έτος 2017. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 43,15 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ έναντι του 2017. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 12,6 δισ. ευρώ, έναντι 12,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων αλλά και της συνεχιζόμενης από το 2017 μείωσης του αριθμού των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 20,766 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 478 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 8,725 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να φτάσουν στα 3,379 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 179 εκατ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 27,390 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 473 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15,845 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Οι φόροι κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 9,706 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 439 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

Μητσοτάκης: Αποτύχατε δύο φορές - Δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία ο λαός

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την 1η μάς κοστίσατε 100 δισ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει».

Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μάς στοιχίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια» σημείωσε αρχικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Εξαιτίας σας η Ελλάδα έχασε τη συμμετοχή στο QE. Και τώρα μας λέτε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι χρήσιμη. Τώρα, δηλαδή, φταίω εγώ να σας πω ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο κωλοτούμπας, που έχετε πατεντάρει;» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές στην αίθουσα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Τσίπρας: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Για τον 8ο στη σειρά προϋπολογισμό, όλως παραδόξως πριν τον προϋπολογισμό δεν ήρθαν οι "θεσμοί" να μας πουν για νέα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε ότι «προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν. Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.