Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγο για έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό. Φόροι γι' αυτούς που ξεκινούν, φόροι γι' αυτούς που επιχειρούν, φόροι γι' αυτούς που προσπαθούν. Και για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μια γερή δόση από έμμεσους φόρους. Στον επόμενο προϋπολογισμό, θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» ανέφερε από το βήμα της ολομέλειας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. «Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του Κινήματός μας. Το Ποτάμι θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών, που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί, που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών. Το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής θέλουν να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Θέλουν να στηρίξουν όλους αυτούς που σπρώχνονται στο περιθώριο. Θέλουν να λύσουν τα χέρια αυτών που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα» εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στοχοποιεί τη μεσαία τάξη: «Οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν καταθέσεις», λέτε. «Οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν μπλοκάκια». Bαράμε, τη μεσαία τάξη στο κεφάλι και όποιος επιζήσει επέζησε.  Ένας ταξικός πόλεμος - για να χρησιμοποιήσω έναν παλιότερα προσφιλή σας όρο - απέναντι στη μεσαία τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«48 δις φόροι αντλήθηκαν το 2007 από μια οικονομία 230 δις. 48 δις φόροι αντλούνται σήμερα από μια οικονομία 180 δις. Χάσαμε 50 δις ΑΕΠ και ζητάτε τους ίδιους φόρους» υπογράμμισε για την οικονομία, ενώ επισήμανε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν σήμερα πολύ μεγαλύτερο αν είχαμε αποφύγει «τo κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, την απώλεια 40 δις καταθέσεων, τις εγκληματικές συμπεριφορές σας το 2015».

«Μοιράζετε αυτές τις μέρες κάτι “υπόλοιπα” αλλά τα έχετε πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που βάλατε στον καφέ, την μπύρα, το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας, θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχια, μιζέρια και φόρους. Και βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος» συνέχισε.

Τόνισε ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός σας το ‘17 εμφανίζει αυξημένες κατά μισό δις τις καταναλωτικές δαπάνες και τις δαπάνες μετακίνησης του προσωπικού. Φαντάζομαι είναι οι πρόσθετες ανάγκες ορισμένων εκ των υπουργών σας στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο του εξωτερικού. Οι Γενικές Γραμματείες του Πρωθυπουργού και οι υπουργοί του Μαξίμου - που δόξα να έχει ο Θεός και ο Μαρξ είναι πλέον ΤΕΣΣΕΡΙΣ! Μας στοιχίζουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!».

«Δεχτήκατε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δεσμεύσατε κρατική περιουσία για 99 χρόνια. Ρίξατε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών κάτω από 8 δις. Δεχθήκατε πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ. Υπογράψατε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα λέτε "βγαίνουμε από τα μνημόνια". Λέτε “βγαίνουμε από τα μνημόνια” αποσιωπώντας ότι θα δίνουμε λόγο στους δανειστές μας μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των ευρωπαϊκών δανείων» πρόσθεσε.