Το νέο µέτωπο που άνοιξε την περασµένη Κυριακή µεταξύ του υπουργού ∆ικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου µοιάζει σαν το προανάκρουσµα ενός προαναγγελθέντος πολέµου, ο οποίος έχει ξεσπάσει το τελευταίο 6µηνο στον αντίποδα των αγαστών σχέσεων ΣτΕ και κυβέρνησης που υπήρχαν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα, έχουν αντιληφθεί ότι τις θερµές σχέσεις ΣτΕ - κυβέρνησης έπειτα από το ναυάγιο της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες έχει διαδεχθεί ψυχρό κλίµα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στα όρια ενός πολέµου µε απρόβλεπτες συνέπειες.

Προβληµατισµός, αµηχανία, αλλά και δέος επικρατούν στην κυβέρνηση, καθώς και σε πολλά υπουργικά γραφεία για τον πόλεµο που έχει ξεσπάσει, αφού κρίσιµες υποθέσεις, που αγγίζουν τα προαπαιτούµενα του μνηµονίου, αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της τελευταίας αξιολόγησης, πρόκειται σύντοµα να κριθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο, ενώ εκκρεµούν ιδιαίτερα κρίσιµες αποφάσεις.  

Η ΑΦΟΡΜΗ

Μόνο ως κορυφή του παγόβουνου µπορεί να θεωρηθεί η εκκρεµής υπόθεση για το «πόθεν έσχες» των δικαστών, η οποία αποτέλεσε και την αφορµή για τον έντονο διάλογο του υπουργού και του προέδρου του ΣτΕ την περασµένη Κυριακή. Πράγµατι, εκκρεµεί η υπόθεση για την υπουργική απόφαση που αφορά το «πόθεν έσχες» των δικαστών, και ειδικότερα αν είναι νόµιµη η ηλεκτρονική υποβολή και το ότι η δηµοσιοποίηση στοιχείων από τις δηλώσεις των λειτουργών της δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση των προσωπικών δεδοµένων και του σχετικού νόµου, που απειλεί µε βαριές ποινές κακουργηµατικού χαρακτήρα.

Η υπόθεση αυτή, η οποία εκκρεµεί στην Ολοµέλεια του Ανώτατου ∆ικαστηρίου, δεν µπορεί παρά να κριθεί από τα δικαστήρια της χώρας, αφού, όπως λένε οι δικαστές, «αυτό ορίζει το Σύνταγµα». Ακολουθούν, όµως, και άλλες υποθέσεις, για τις οποίες η δικαστική κρίση µπορεί σε αυτήν τη φάση να επηρεαστεί από τις επιθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία επιχειρεί να ρίξει τους τόνους µε εντολή από το Μέγαρο Μαξίµου.  

Στην πρώτη γραµµή βρίσκεται η εκκρεµότητα του νέου νόµου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, µε την προκήρυξη του διαγωνισµού να έχει γίνει από το ΕΣΡ, όπως ορίζει ο νόµος. Ήδη έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο οι τηλεοπτικοί σταθµοί Alpha, ΣΚΑΪ, Star και Antenna, καθώς και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθµών (ΕΙΤΗΣΕΕ) εναντίον των υπουργικών αποφάσεων για τις επτά νέες δηµοπρατούµενες άδειες εθνικής εµβέλειας. Η προσφυγή αφορά ακόµα και την τιµή εκκίνησης, που καθορίστηκε για κάθε άδεια στα 35 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζουν, µεταξύ άλλων, ότι για την όλη διαδικασία αδειοδότησης έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα και όχι υπουργικές αποφάσεις, ενώ θέτουν και θέµα συνταγµατικότητας για τις επίµαχες αποφάσεις.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι αντίθετες στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισµού και της ανοιχτής εσωτερικής αγοράς και ότι παραβιάζουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου.  

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚOI  

Το Ανώτατο ∆ικαστήριο θα κρίνει, επίσης, την προσφυγή των αστυνοµικών κατά του Νόµου 4472/2017, που θέσπισε νέες µισθολογικές ρυθµίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων, όπως και κατά της από 19/9/2017 εγκυκλίου, που παρέχει διευκρινίσεις για τη µισθολογική κατάταξή τους. Στις προσφυγές αναφέρεται ότι οι αποδοχές τους έχουν µειωθεί, κατά παράβαση του Συντάγµατος, κάτω από τα επίπεδα του νοµοθετικού πλαισίου του 2014, που κρίθηκε αντισυνταγµατικό από την Ολοµέλεια του ΣτΕ, αλλά και κάτω από τα επίπεδα του 2003 (Νόµος 3205/2003).

Θυµίζουν, επίσης, τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ µε τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ένστολοι, είχε διαταχθεί η επαναφορά των µισθών τους στα επίπεδα του 2012 και επιβαλλόταν η επιστροφή αναδροµικών, τα οποία δεν τους δόθηκαν πλήρως. Αν δικαιωθούν, το κονδύλι που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισµό ανέρχεται σε εκατοµµύρια ευρώ, αφού θα συµπαρασύρει και άλλα ειδικά µισθολόγια! Επιπλέον θα κριθούν: προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ στα διοικητικά δικαστήρια. Αν δεν δικαιωθούν οι προσφεύγοντες, η υπόθεση θα καταλήξει στο ΣτΕ.

Υπενθυµίζεται ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει τις τιµές ζώνης όπως αυτές αναπροσαρµόστηκαν το 2016 από το υπ. Οικονοµικών σε έξι περιοχές. Ιδιαίτερης πολιτικής σηµασίας είναι η άλλη απόφαση, που αναµένεται έως τον Μάρτιο, για τον Νόµο Κατρούγκαλου. Έχει ήδη συζητηθεί σειρά προσφυγών κατά του ασφαλιστικού νόµου 4387/2016, µε τον οποίο καθορίστηκαν ο νέος τρόπος ασφάλισης, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουµένων και των ελεύθερων επαγγελµατιών και ο ΕΦΚΑ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν ακύρωση του νόµου ως αντισυνταγµατικού, αντίθετου στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύµβασης ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου (ΕΣ∆Α), στο ∆ιεθνές Σύµφωνο για τα Ατοµικά και Πολιτικά ∆ικαιώµατα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά κυβερνητικών αποφάσεων έχει γίνει και από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Η Ελληνικός Χρυσός διαµαρτύρεται δικαστικά για την άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να παρατείνει για έναν χρόνο την άδεια εγκατάστασης µηχανολογικού εξοπλισµού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και των υποδοµών εξυπηρέτησής της στις µεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η παλαιά άδεια έληξε στις 24 Μαρτίου 2017. Η εταιρεία ζητεί να ακυρωθεί ως παράνοµη η άρνηση του υπουργού να αποφανθεί επί του αιτήµατος.

Η επίµαχη άδεια εγκατάστασης, µεταξύ άλλων, αφορά το παρασκευαστήριο σκυροδέµατος, την εγκατάσταση ανεµιστήρων για τον αερισµό της στοάς του υπόγειου µεταλλείου, τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης κ.ά. Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι επίµαχες εγκαταστάσεις συναρτώνται άµεσα µε την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές και η µη χορήγηση της άδειας επιφέρει καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει κερδίσει έως τώρα όλες τις κύριες δικαστικές µάχες στο ΣτΕ. Προσφυγές κατά της χρήσης POS υπάρχουν και από δικηγορικούς συλλόγους, τη ΓΣΕΒΕΕ και ιατρικούς συλλόγους. Υποστηρίζουν ότι είναι παράνοµη και αντισυνταγµατική η υποχρέωση των πληρωµών µέσω POS, καθώς, µεταξύ άλλων, προϋποθέτει τη σύναψη πολυετούς σύµβασης µε τράπεζα, υποχρέωση που συνιστά παρέµβαση αλλά και περιορισµό στο δικαίωµα της συµβατικής ελευθερίας, κάτι που παραβιάζει τη συνταγµατική αρχή της αναλογικότητας. Προσφυγή στο ΣτΕ έχει ασκηθεί και από δύο οικολογικές οργανώσεις για το Ελληνικό, οι οποίες επικεντρώνονται στη µη υπαγωγή του µεγαλύτερου τµήµατος της επίµαχης περιοχής (6.168.759 τ.µ.) στις διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας, αλλά και σε σχέση µε τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.    

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου