Με αφορμή την αναφορά του Στέλιου Ράμφου στην ανάγκη αυτοκριτικής των πολιτικών και των κομμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου τον λόγο μετά την ηχηρή τοποθέτηση του γνωστού συγγραφέα και φιλοσόφου στο 11ο συνέδριο της ΝΔ, και εξαπέλυσε επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ράμφο για τη σημαντική του παρέμβαση στο συνέδριο της ΝΔ, υπογράμμισε πως «Η ΝΔ αντέχει την αυτοκριτική κι αυτό κάνει. Ωστόσο, κάνοντας παράλληλα και την αξιολόγηση της προσφοράς μας, δεν έχουμε αμφιβολία ότι στις μεγάλες μας κεντρικές επιλογές ήμασταν πάντα στη σωστή μεριά της ιστορίας. Αναρωτιέμαι όμως αν την επιλογή της ειλικρινούς αυτοκριτικής την έχει ή μπορεί να την έχει το σημερινό κόμμα που μας κυβερνά. 

Μάλλον δεν αντέχουν το βάρος της αυτοκριτικής. Διότι η αυτοκριτική θα τους οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα στη μόνη επιλογή τους, που θα ήταν η άμεση αποχώρηση από την εξουσία».  

Και έκλεισε την αναφορά του χρησιμοποιώντας και πάλι μια έκφραση του κ. Ράμφου σχετικά με την ανάγκη να δαμάσουμε τα εσωτερικά μας Εξάρχεια: «Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ράμφο. Αν δεν δαμάσει κανείς τα εσωτερικά του Εξάρχεια, δεν θα μπορέσει να δαμάσει τα Εξάρχεια της πραγματικής ζωής. Αυτό όμως προϋποθέτει πολιτικό θάρρος ανάληψης ευθύνης, κάτι το ποίο λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση».