Κατακρήμνιση της κυβέρνησης σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες καταγράφεται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Παρά την καθημερινή επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιάσει ένα success story, διαστρεβλώνοντας συστηματικά την πραγματικότητα, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου δεν πείθει τους πολίτες.

Στην πανελλαδική έρευνα της MRB, που έγινε μάλιστα με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (από 1η έως 8 Δεκεμβρίου), στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% των πολιτών απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».

Σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα, η μέτρηση δείχνει ότι το 68% των Ελλήνων ανταποκρίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις βασικές προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ το 12,7% δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν και το πολιτικό κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Το 60,9% θεωρεί ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές, το 65,8% ότι δεν θα πετύχει θετική συμφωνία για το χρέος, όταν το 61,2% προεξοφλεί ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα και το 58,2% έχει ήδη καταλάβει ότι έχει υπογραφεί νέο μνημόνιο.

Το 65,8% καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα ήταν αποτέλεσμα της αναίτιας υπερφορολόγησης των πολιτών.

Η αρνητική άποψη της κοινωνίας, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία: το 75,8% δηλώνει ότι έχουν βάση οι καταγγελίες της ΝΔ για το σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου και μάλιστα το 55% θεωρεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια ακριβώς άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ.

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Ευθυμίου, 14/122017