Παρέμβαση για το μεταναστευτικό σε σχέση με την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και διχαστικό αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ την Πέμπτη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα του θα είναι αναλογικός επιμερισμός ευθυνών στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μία αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών ούτε η Ευρώπη - φρούριο, θα τονίσει.  

Ήδη είναι σε εξέλιξη σύγκρουση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  «Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών, Ασφάλειας και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» τόνισε. «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη.»   Γαλλία και Ιταλία που δέχονται πολλά μεταναστευτικά ρεύματα αντέδρασαν επίσης. Το κτίσιμο συμμαχιών είναι στις προτεραιότητες του προέδρου της ΝΔ.  

Οι μετεγκαταστάσεις      

Όσον αφορά το πρόγραμμα από τις 160.000 που είχαν συμφωνηθεί έγιναν  μέχρι στιγμής 32.000 μετεγκαταστάσεις, που αποτελούν το 90% των επιλέξιμων. Το πρόγραμμα έληξε. Η διαδικασία ασύλου ήταν εξαιρετικά αργή. Ουδέποτε οι ευρωπαϊκές χώρες τήρησαν την δέσμευση που είχαν αναλάβει για αποστολή εξιδεικευμένου προσωπικού στα ελληνικά νησιά ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.     

  Η ΝΔ θεωρεί  ότι μεγάλες είναι οι ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν τήρησε όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν λειτούργησε τα κλειστά κέντρα. Δεν εφάρμοσε ούτε την ευρωπαϊκή συμφωνία.  

Απο το 1,3 δις ευρώ που έχει πιστώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα πήρε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Η απορρόφηση συνεχίζει να είναι αργή, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν ιδιαίτερα στα νησιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας ομολόγησε ότι δεν αποκλείει να έχουμε νεκρούς από τα χιόνια λόγω των τραγικών συνθηκών. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον κάλεσε να μην είναι σχολιαστής αλλά να αναλάβει έργο. Εχει ζητηθεί και η απομάκρυνση του.