Mε αρκετές καινοτομίες, προσκεκλημένους ομιλητές που θα υπερέχουν αριθμητικά των κομματικών στελεχών και με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», η ΝΔ θα δώσει το νέο πολιτικό στίγμα της στο 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Όπως εξήγησε στην ειδική ενημέρωση που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κωστής Χατζηδάκης, η οδός Πειραιώς κατέληξε στο συγκεκριμένο σύνθημα όχι μόνο για να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα αλλά για να επισημάνει και την ιστορικότητα των στιγμών.

«Δεν πρόκειται για μια κομματική διαμάχη, αλλά για το πώς θα αλλάξουμε την πατρίδα μας, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι χώρα β’ κατηγορίας, σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ανοίγει πόρτες και παράθυρα και συνδιαμορφώνει με κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει την πολιτική για την επόμενη μέρα. Η αντιπολίτευση δεν μας αρκεί. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Το 11ο Συνέδριο είναι βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η συνεδριακή διαδικασία, που θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου, θα έχει τρεις ενότητες: α) Υπηρεσίες στον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα, β) Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές και γ) Νέα γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών. Στο συνέδριο θα αποφασιστούν και οι πολιτικές θέσεις της ΝΔ μέσα από μια καινούργια διαδικασία: Ύστερα από εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να υιοθετηθεί το στήσιμο της κάλπης, για να απαντηθούν από τους συνέδρους συγκεκριμένα διλήμματα πολιτικής.

Η ΝΔ τρέχει ήδη ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο, στο οποίο έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερα από 13.500 άτομα. Ανάμεσα στα ερωτήματα είναι και αυτό που αφορά τις προσδοκίες των πολιτών από μια κυβέρνηση. Με την ευχέρεια δύο επιλογών, η πλειοψηφία απάντησε ότι περιμένει «να αγνοεί το πολιτικό κόστος» και να «προσαρμόζει καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στο πρόγραμμά της».

Όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, στην προσυνεδριακή διαδικασία που προηγήθηκε (επτά προσυνέδρια και δύο ειδικές ημερίδες σε όλη τη χώρα) έγιναν 26 θεματικές συνεδριάσεις, με 124 ομιλητές, από τους οποίους οι 96 ήταν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. Με τα προσυνέδρια η ΝΔ κατέληξε σε 160 προτάσεις εφηρμοσμένης πολιτικής για όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Πέραν του κ. Μητσοτάκη, στο συνέδριο θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Ιστουρίθ. Παρόντες θα είναι και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Καραμανλής και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τα ονόματα

«Αποφασίσουμε να φύγουμε από τη γνωστή οδό των Συνεδρίων των "μπράβο" και των "ζήτω"» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία θα λάβουν μέρος άνθρωποι από όλους τους χώρους, που δεν ήταν ποτέ κομματικά στελέχη της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, στο 11ο συνέδριο της κεντροδεξιάς παράταξης, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου (εκτός Χρυσής Αυγής) και τους εισηγητές της ΝΔ, θα μιλήσουν κα πρόσωπα-έκπληξη, όπως ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας και η διεθνώς βραβευμένη αρχιτέκτονας Κατερίνα Κούρκουλα.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Ευθυμίου, 13/12/2017