To κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που «φέρει την υπογραφή της κοινωνίας», καθώς προήλθε μετά από διάλογο 20 μηνών με τους πολίτες, όπως επισημαίνει η Πειραιώς, αναμένεται να σηματοδοτήσει τη νέα σελίδα του κόμματος υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν 3.500 σύνεδροι. Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να στείλει το μήνυμα ότι «η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει».

«Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα τη βρει με σχέδιο, πρόγραμμα, με επεξεργασμένα ακόμη και νομοσχέδια, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε στα «Π» κορυφαία κομματική πηγή. Έχουν προσκληθεί όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, να παρευρεθούν και, εφόσον το επιθυμούν, οι εκπρόσωποί τους να απευθύνουν και χαιρετισμό. Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, προσκλήθηκαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει άνοιγμα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Θα τονίσει ότι, και να κερδίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις εντός και εκτός Βουλής. «Μετά τη λαίλαπα που έζησαν οι πολίτες, θα δώσουν και πάλι την ευκαιρία στη μεγάλη μας παράταξη να βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ως αποτέλεσμα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η ανάκαμψη της χώρας είναι εθνικό στοίχημα». Τα πολιτικά μηνύματα που θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κωστής Χατζηδάκης και άλλα κορυφαία στελέχη είναι μεταξύ άλλων:  

-Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει μια χώρα δεύτερης κατηγορίας, διότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να υπερβούμε το σημερινό τέλμα με επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Θα πρέπει να καταπολεμηθεί η καχυποψία μεταξύ πολίτη και κράτους. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται να χτίσει μια καινούργια διοικητική μηχανή.  

-Οι νέοι «από την Ελλάδα που τους διώχνει έξω, θα περάσουν στην Ελλάδα των ευκαιριών, που θα κάνει πράξη τα όνειρά τους».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Στο συνέδριο θα αναδειχθούν οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δεσμεύσεις για:  

-Δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, που θα προκύψουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. 

 -Μείωση της φορολογίας, όπως δεσμεύτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Έχει αναγγείλει οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% στις επιχειρήσεις σε διάστημα διετίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% στη διετία, απλοποίηση αδειοδοτήσεων και μείωση εργοδοτικών εισφορών.

-Δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με ελάφρυνσή τους από τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.  

-Στήριξη των αδυνάμων, για τους οποίους ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα που πήρε αυτούς κυρίως «τιμωρούν». Ενίσχυση της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.  

-Κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου για τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο νόμος της σημερινής κυβέρνησης για το άσυλο θα καταργηθεί.  

-Δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και θα είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποστήριξη της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων.  

«Ο λόγος στην κοινωνία»  

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεδρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας Π.Ε. της ΝΔ, δήλωσε στα «Π»: «Η ΝΔ μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία για το 11ο Τακτικό Συνέδριο, ένα Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που θα επικυρώσει τους βασικούς άξονες του προγραμματικού λόγου του κόμματός μας, του κυβερνητικού πλαισίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κληθούμε πολύ σύντομα να υλοποιήσουμε.

Είναι στην ουσία η κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη πριν από ενάμιση χρόνο, συνέχισε με ένα μεγάλο οδοιπορικό σε όλη τη χώρα, με την οραματική -και συνάμα με προσωπικό στίγμα- ομιλία του προέδρου στη ΔΕΘ, μετά από επτά προσυνεδριακούς σταθμούς και δύο προσυνεδριακές ημερίδες, και ολοκληρώνεται με το 11ο Συνέδριό μας στις 16-17 Δεκεμβρίου. Σε όλα αυτά η ΝΔ έδωσε τον λόγο στην κοινωνία.

Άνοιξε τις πόρτες της και συνδιαλέχθηκε με ειλικρίνεια και ευθύτητα με χιλιάδες συμπολίτες μας. Γι' αυτό, το κυβερνητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο πρόεδρός μας και θα εγκριθεί από 3.500 συνέδρους είναι βγαλμένο από την κοινωνία, για να στεγάσει τα όνειρα όλων των Ελλήνων. Είμαστε πανέτοιμοι να το εφαρμόσουμε!».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017