Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018 και ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό της σχέδιο σε 3.500 σύνεδρους το Σαββατοκύριακο, στο 11ο τακτικό συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. «Οι πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να είναι γρήγορες, επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Κωστής Χατζηδάκης.

«Όχι με μεγάλα λόγια αλλά με ξεκάθαρες κατευθύνσεις και εφαρμόσιμο σχέδιο» τόνισε. «Με στόχο να περάσουμε, επιτέλους, από την Ελλάδα της μιζέριας και της στασιμότητας, στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους, και ειδικά για τους πιο αδύναμους και τους νέους. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».  

Το ηγετικό επιτελείο γνωρίζει ότι η ΝΔ θα κριθεί στις απαντήσεις που θα μπορέσει να δώσει προκειμένου να ανακουφίσει την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία έχει επιβαρυνθεί από τα οχτώ χρόνια μνημονίων και δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερη και αχρείαστη πίεση από τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αντί να συνεχίσει την έξοδο από τα μνημόνια που δρομολογούσε η κυβέρνηση Σαμαρά δέσμευσε τη χώρα με ένα τρίτο και ένα τέταρτο μνημόνιο, όπως τονίζουν κομματικές πηγές. Το συνέδριο είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες: «Υπηρεσίες για τον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα», «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές» και «Νέα γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών». Δίπλα στην ολομέλεια του συνεδρίου θα οργανωθεί το κοινωνικό συνέδριο της ΝΔ με έξι παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερωμένες όλες σε μεγάλα κοινωνικά θέματα.  

Μετωπική κατά κυβέρνησης  

Επίθεση εφ' όλης της ύλης εξαπολύει η ΝΔ στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον προϋπολογισμό του 2018 που συζητείται στη Βουλή και μεταξύ άλλων προβλέπει νέες άγριες περικοπές στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα θέρμανσης και άλλες κοινωνικές παροχές προς τους αδύναμους για τους οποίους υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Την απουσία αναπτυξιακής προοπτικής επισήμανε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη.

«O αναπτυξιακός νόμος του 2016 παραμένει ανενεργός» δήλωσε. «Η κυβέρνηση σπατάλησε ενάμισι έτος για να καταθέσει έναν αναπτυξιακό νόμο τον οποίο ψήφισε τελικά τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017 και μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένα αίτημα». 

Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν, επί κυβέρνησης ΝΔ, μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,67 δισ. όπως επισήμανε. «Και όλα αυτά υλοποιήθηκαν με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από αυτές που ισχύουν σήμερα και θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» όπως τόνισε.  

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ εξαπέλυσαν οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας και Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου. «Είναι κωμικοτραγική η προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δηλώνοντας ψευδώς ότι αυτή συμπεριλαμβάνονταν στο mail Χαρδούβελη» τόνισαν.

Εξήγησαν ότι στη σελίδα 27 του mail Χαρδούβελη, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ αφενός επιβεβαίωνε την κατοχύρωση του νησιωτικού ΦΠΑ ως κεκτημένου στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφετέρου αρνούνταν την κατάργησή του στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Προκαλούν την κυβέρνηση με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την τροπολογία που καταθέσε η ΝΔ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και εκεί να κριθεί η συνέπεια όλων. Η εναλλακτική πρόταση που κάνουν είναι η κυβέρνηση να εντάξει τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μέτρα του κοινωνικού μερίσματος.  

«Ανεύθυνο και παρατηρητή του υπουργείου του» χαρακτήρισε τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει εφαρμόσει, εδώ και 15 μήνες, τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών που η ίδια συμφώνησε και αγνοεί τις διαρκείς προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.  

Απομονωμένος ο Καμμένος  

Η ΝΔ κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτική της τακτική το θέμα της πώλησης πολεμικού εξοπλισμού μέσω του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλειου Παπαδόπουλου - «τροφίμου» του υπουργείου Άμυνας- στη Σαουδική Αραβία, την ακύρωση της οποίας ζήτησε ο Πάνος Καμμένος μετά το μπαράζ των αποκαλύψεων που δείχνουν σκοτεινές διαδρομές οι οποίες ελέγχονται και από τη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Άμυνας αντιμετωπίζεται ως « αφερέγγυος». ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αρνήθηκαν να ψηφίσουν δυο διακρατικές συμφωνίες που έφερε στην Επιτροπή Εξοπλισμών τη Δευτέρα.  

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεκφεύγει και κρύβεται» δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. Κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το άκρως προβληματικό θέμα των βλημάτων και της ακύρωσης της πώλησης στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως συνέπεια να χαθούν 65 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ελληνικού κράτους, όπως αρνήθηκε και μετά από σειρά εγγράφων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, ώστε να μάθει η ελληνική κοινωνία τι συμβαίνει σε αυτή την υπόθεση.  

Από τη στιγμή που για μία ακόμη φορά η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αρνήθηκε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θεωρεί ότι μπορεί να έρχεται στην Επιτροπή Εξοπλισμών σαν να μην τρέχει τίποτα, η ΝΔ δεν μπήκε στη διαδικασία συζήτησης των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ψήφισε «παρών».