Nα ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση πότε-επιτέλους- πρόκειται να λειτουργήσει επίσημα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) καθώς και σε ποιους λόγους οφείλονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει στην Αθήνα κανένας ανάλογος κρατικός χώρος, ζητάει με ερώτηση του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει, ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα πολιτιστικού αλλά και πολιτικού περιεχομένου, αφού η ανακατασκευή του συγκεκριμένου έργου στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποίιας Φιξ, όπου επρόκειτο να λειτουργεί το ΕΜΣΤ, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τρία χρόνια και μέχρι σήμερα φιλοξενεί αποσπασματικά μόνο κάποιες περιοδικές εκθέσεις.
Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, υπογραμμίζει, ότι παραμένει άγνωστη η «τύχη» της χορηγίας 3εκ ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του μουσείου αλλά κι’ αν έχει εξασφαλιστεί από τη κυβέρνηση η χρηματοδότηση του.

«Είναι δυνατόν τη στιγμή, που η χώρα μας έχει μακρά και σημαντική παράδοση στις εικαστικές τέχνες, να μην εκμεταλλεύεται πραγματικά στολίδια, όπως το ΕΜΣΤ για να τις αναδείξει; Αλήθεια, η κ. Κονιόρδου, που υποτίθεται είναι άνθρωπος της τέχνης, δεν ενδιαφέρεται; Ειλικρινά απορώ…» καταλήγει ο Ν. Κακλαμάνης.


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

 Ένα μείζον ζήτημα πολιτιστικού αλλά και πολιτικού περιεχομένου αποτελεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη της κανονικής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), όπως την επισήμανε χθες με σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ». 

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), πρόκειται να στεγαστεί στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Ωστόσο, αν και το κτήριο μετά και την τελευταία διαμόρφωσή του αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει πάσης φύσεως πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα στους χώρους του, εντούτοις ακόμη δεν έχει ανοίξει επίσημα με ολόκληρη τη μόνιμη συλλογή του και μέχρι σήμερα φιλοξενεί αποσπασματικά κάποιες περιοδικές εκθέσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, πως έχουν από το παρελθόν εξασφαλισθεί η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του μουσείου, αλλά ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ παραμένει άγνωστη η «τύχη» της χορηγίας των τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του μουσείου.
Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου ακόμη δεν υπάρχει ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έναρξης πλήρους λειτουργίας του μουσείου και όλων των τμημάτων του. Κατά συνέπεια αυτό το στολίδι για την πόλη των Αθηνών, παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, ενώ επιπλέον λόγω και των καθυστερήσεων στην επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κρατικός χώρος σύγχρονης τέχνης στην πόλη της Αθήνας, παρά τη μακρά και σημαντική παράδοση της χώρας μας στις εικαστικές τέχνες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός:

-Πότε πρόκειται να λειτουργήσει επίσημα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ); Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ενεργειών μέχρι τα επίσημα εγκαίνια του και ποιο είναι αυτό; Που οφείλονται οι καθυστερήσεις των τελευταίων ετών;

- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός των εργασιών που υπολείπονται να εκτελεστούν προκειμένου να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του μουσείου; Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του; Έχει απορροφηθεί η χορηγία του ιδρύματος Νιάρχου για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του μουσείου;