«Η προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σένγκεν πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως ανάφερε, έχει έρθει η στιγμή για επιστροφή στην κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν, και προσέθεσε ότι όλες οι πλευρές εργάζονται από κοινού για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, ο επίτροπος Μετανάστευσης απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τα τρία αυτά κράτη-μέλη να δείξουν την αλληλεγγύη τους. «Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα και, δυστυχώς, πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο και χρόνος για να αλλάξουν τα κράτη αυτά τη στάση τους και, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα σταματήσουμε τις διαδικασίες. Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή τους στο δικαστήριο» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η ενίσχυση του χώρου Σένγκεν και η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Συμβουλίου, όπου ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι σε θέση, έως το τέλος του Ιουνίου, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και να μεταβούν από την κατάσταση κρίσης σε ένα σταθερό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης.

«Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Δεν είμαστε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο, πρέπει όμως να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών έχει μεγάλη σημασία» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Εντωμεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε επιπλέον 7.250.000 ευρώ ως βοήθεια εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, προκειμένου να στηρίξει την Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει υποστήριξη στην ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για την ενίσχυση του εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφοριών και της ομάδας διερμηνέων της, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού των περιφερειακών γραφείων ασύλου στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Η στήριξη αυτή προστίθεται στο ήδη χορηγηθέν στην Ελλάδα ποσό ύψους 561.000.000 ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 8/12/2017