Την κομματική «άλωση» του Δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση, τοποθετώντας τα «δικά της παιδιά» στις θέσεις των διοικητικών γραμματέων των υπουργείων με βασικό μισθό 4.700 ευρώ.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης άναψε το «πράσινο φως» για την κομματική άλωση του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκδίδοντας την προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση του διοικητικού γραμματέα του υπουργείου, που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τον σημερινό δοτό γενικό γραμματέα.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη των διοικητικών γραμματέων είναι έτσι διαμορφωμένες προκειμένου ο εκάστοτε υπουργός να έχει τον τελευταίο λόγο για τον δημόσιο υπάλληλο που θα έχει ως διοικητικό γραμματέα στο υπουργείο του. Επιπλέον, ο εκάστοτε υπουργός έχει το δικαίωμα να κρατήσει στη θέση του και τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου με τον ίδιο μισθό μέχρι να φύγει από το υπουργείο αυτός ή να προκηρυχθούν εκλογές.

Σε αντίθεση, ο διοικητικός γραμματέας που είναι και δημόσιος υπάλληλος θα έχει 4ετή θητεία. Ωστόσο αν μείνουν και οι δύο, που θα παραμείνουν, αφού οι γενικοί γραμματείς είναι στελέχη του κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει διαρχία, με τις γνωστές επιπτώσεις που επιφέρουν τέτοιες καταστάσεις.

Την επιχείρηση κομματικοποίησης του Δημοσίου καταγγέλλει ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, επισημαίνοντας:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί την πλήρη κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης για τα επόμενα 4 χρόνια, με τη διαδικασία που ακολουθείται για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραμματέων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα: Γιατί διογκώνουν τις δομές της διοίκησης, διατηρώντας παράλληλα και τους γενικούς γραμματείς; Πώς μιλούν για αποκομματικοποίηση, όταν την τελική επιλογή των ανώτατων αυτών στελεχών θα την κάνει ο ίδιος ο υπουργός;» και ο κ. Γεωργαντάς καταλήγει ότι προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο.

Το σχέδιο της πλήρους κομματικοποίησης ξεκινά τον περασμένο Αύγουστο, όταν δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (4 Αυγούστου αρ. φύλλου 113) το Προεδρικό Διάταγμα υπ. Αρ. 81 οι μεταβατικές διατάξεις των διοικητικών γραμματέων. Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι τις θέσεις τους στο Δημόσιο δεν τις χάνουν ούτε οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, οι ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι αναπληρωτές τους, καθώς και οι προϊστάμενοι των γενικών και ειδικών γραμματειών που είναι και αυτοί διορισμένοι.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 5/12/2017