Σοβαρές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να δώσει λύση στην προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση, επηρεάζοντας αρνητικά και την εικόνα της χώρας, εξαιτίας των άκομψων και «περίεργων» χειρισμών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, σε σειρά υποθέσεων - με πιο χαρακτηριστική αυτή της απόπειρας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απαίτηση για αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αυτό να σημαίνει και διάρρηξη της κυβερνητικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έχει αποκτήσει χαρακτήρα οργανωμένης συζήτησης εντός των οργάνων της Κουμουνδούρου. Κοινωνοί, μάλιστα, των επίμαχων διαβουλεύσεων έχουν γίνει και κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός τους Π. Καμμένος, ο εκνευρισμός του οποίου είναι πλέον εμφανής.  

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τα πρόσωπα που ηγούνται της επιχείρησης πειθούς του Αλ. Τσίπρα για «απομάκρυνση» του προέδρου των ΑΝΕΛ από το υπουργείο Άμυνας, έχοντας εκτιμήσει ως «μπλόφα» τις απειλές του τελευταίου για πτώση της κυβέρνησης, πιστεύουν πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί στη βάση μιας καθαρής συνεννόησης του ίδιου του πρωθυπουργού μαζί του. Κύρια επιδίωξη είναι να μη συνεχιστεί άλλο η επώδυνη δοκιμασία σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ να «χρεώνεται» ενέργειες του Π. Καμμένου και επιλογές που είναι πολύ δύσκολα υπερασπίσιμες και εξαιρετικά αταίριαστες με την κουλτούρα και τα δεδομένα της αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση αυτή κλιμακώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να παράσχει πολιτική κάλυψη στον υπουργό Άμυνας για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση την αναβολή της προγραμματισμένης επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας μόνο προς τον Π. Καμμένο.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτή την απόφαση του Αλ. Τσίπρα εκδηλώθηκαν εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Κορυφαίοι υπουργοί, με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπως οι Αλ. Φλαμπουράρης, Χρ. Βερναρδάκης και Δ. Λιάκος, θεώρησαν πως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα να εμφανιστεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός για να υπερασπιστεί μια υπόθεση για την οποία την αποκλειστική ευθύνη σε επίπεδο χειρισμού την είχε ξεκάθαρα ο υπουργός Άμυνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα σε αλλαγή της αρχικής στάσης του -αυτής του Πόντιου Πιλάτου- ήταν ο διακριτικά απών και επικοινωνιακά απέχων από τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνεται με νόημα, που επηρεάζει τον πρωθυπουργό να κινηθεί «προστατευτικά» υπέρ του Π. Καμμένου, αντίθετα με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε βάρος του από το εσωτερικό του κόμματος.

Ωστόσο, οι ουσιαστικές αντιρρήσεις, που πυροδότησαν όξυνση και στα όργανα του κόμματος, εκδηλώθηκαν από τα πρόσωπα εκείνα που θεωρούν ότι ο σφικτός και απροκάλυπτος εναγκαλισμός του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο για κάθε θέμα που προκύπτει και φέρει την υπογραφή του τελευταίου θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Και, φυσικά, σημειώνουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό να συμβεί με ξεκάθαρο τρόπο πριν από τις εθνικές εκλογές, ώστε να μην ανακυκλώνεται και μια διαλυτική παραφιλολογία περί συμμετοχής του υπουργού Άμυνας στα ψηφοδέλτια της αριστεράς.  

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Έτσι, λοιπόν, με αφορμή την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την επιλογή του Αλ. Τσίπρα να εμφανιστεί στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον Π. Καμμένο, ο ένας μετά τον άλλον οι «διαμαρτυρόμενοι» «πήραν τα όπλα» τους και προχώρησαν σε μπαράζ διαφοροποιήσεων και αποδοκιμασιών, θέτοντας προ των ευθυνών του και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Αυτό πήρε πολύ συγκεκριμένη μορφή σε έκτακτη συνεδρίαση μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κουμουνδούρου και κρατήθηκε μέχρι σήμερα μυστική.

Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αίματα άναψαν όταν το θέμα της «ζημιογόνου παρουσίας» του Π. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το έθεσε ευθέως ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο οποίος από την προηγούμενη ημέρα είχε ζητήσει ανοιχτά την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενος στη γραμμή αυτή και από τον με «ειδικό βάρος» υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, αλλά και από πολλούς ακόμη βουλευτές (όπως τον πρώην υπουργό Ν. Ξυδάκη, τον Γ. Κυρίτση, τον Σ. Παπαδόπουλο, τον Γ. Δημαρά κ.ά.).

Στη μυστική αυτή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά εκνευρισμένος από το γεγονός ότι τα προαναφερθέντα στελέχη είχαν χοροστατήσει σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο επί του θέματος, ενώ ο ίδιος απουσίαζε για τη βράβευσή του στο Παρίσι.

Ζήτησε, μάλιστα, επιτακτικά «αυτοσυγκράτηση», κάτι που φυσικά δεν έγινε σεβαστό, τουλάχιστον από τον Ν. Φίλη, ο οποίος παρενέβη αλλεπάλληλες φορές στη συνέχεια της συνεδρίασης. Το αποκορύφωμα ήταν τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, όταν ο κ. Φίλης πήρε και αυτός τον λόγο και ενώπιον του Αλ. Τσίπρα, που υπερασπιζόταν με θέρμη τη συμφωνία με τους Σαουδάραβες, τάχθηκε υπέρ της ακύρωσής της, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία και στην Επιτροπή Εξοπλισμών.  

Παρασκηνιακή σύγκρουση σε εξέλιξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της άνευ όρων πολιτικής κάλυψης στον Π. Καμμένο, οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης έχουν έρθει σε παρασκηνιακή σύγκρουση με ακόμα δύο πρόσωπα, με τα οποία παραδοσιακά αποτελούσαν ως αδιαίρετη ομάδα την ιστορική φρουρά του κόμματος. Τα πρόσωπα αυτά είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, οι οποίοι κρατούν σαφείς αποστάσεις από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» που ασκούν ως δίδυμο οι Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης.

Ενεργό ανάμιξη στην παρασκηνιακή πίεση που ασκήθηκε προς τον Αλ. Τσίπρα να κινηθεί προσεκτικά στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν και δύο πολύπειροι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλου, που στο παρελθόν έχουν διαφοροποιηθεί από τον Π. Καμμένο και σε άλλες υποθέσεις με αρνητικό πρωταγωνιστή τον υπουργό Άμυνας.  

Προτείνουν τον Τόσκα για τη θέση του ΥΠΕΘΑ

Η αναθέρμανση των συζητήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για επανεξέταση των σχέσεων του κόμματος σε κυβερνητικό επίπεδο με τους ΑΝΕΛ, δίχως αυτό να πυροδοτήσει απώλεια της δεδηλωμένης στη Βουλή, θα φανεί αν παραγάγει πρακτικό αποτέλεσμα από το κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα δρομολογήσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέρ της αποχώρησης του Π. Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ύστερα από αυτά που συνέβησαν, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος υποχρεώθηκε να μπει στο κάδρο της «σκανδαλολογίας» λόγω των διαξιφισμών περί της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία - χωρίς ο ίδιος να έχει άμεση εμπλοκή και ακριβή γνώση των χειρισμών του Π. Καμμένου στην αφετηρία αλλά και στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες που δεν επιδέχονται διάψευση αναφέρουν ότι ο Ν. Κοτζιάς, μετά και από σχετικό αίτημα του Αλ. Τσίπρα, υποχρεώθηκε να δώσει από τη θεσμική του θέση πολιτική κάλυψη στον Π. Καμμένο και, ενώ εξαρχής τηρούσε επιδεικτικά σιγή ιχθύος, ενεπλάκη στην όλη αντιπαράθεση σε σχέση με τη διαρροή απόρρητων εγγράφων. Από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, η περίπτωση «αποχώρησης» του προέδρου των ΑΝΕΛ από το Πεντάγωνο αντιμετωπίζεται πολύ θετικά.

Φέρεται, μάλιστα, να έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη και για το πρόσωπο που θα πρέπει να διαδεχθεί τον κ. Καμμένο στο υπουργείο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, με τον οποίο άλλωστε ο κ. Κοτζιάς διατηρεί άριστη σχέση, ενώ προέρχεται και από την πολιτική κίνηση «Πράττω».  

Από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» – Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017