Εντός της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Πέμπτη, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Εν αντιθέσει με παλαιότερα χρόνια, όταν οι δηλώσεις δημοσιεύονταν αρκετά χρόνια μετά από την υποβολή τους, αυτήν τη φορά οι δηλώσεις θα αφορούν μια σχετικά νωπή χρήση.

Πρόκειται για τις δηλώσεις του 2016 , οι οποίες αφορούν τη χρήση του οικονομικού έτους 2015. Πέραν του ενδιαφέροντος που ούτως ή άλλως συγκεντρώνει κάθε χρόνο η συγκεκριμένη διαδικασία, η δημοσίευση των δηλώσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή -δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει άλλο λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας- έρχεται για την κυβέρνηση ως μάννα εξ ουρανού.

Την ώρα που η κυβέρνηση πιέζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι η η δημοσίευση των «πόθεν έσχες» σε συνδυασμό με τον προγραμματιζόμενο καταιγισμό νομοσχεδίων θα καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η χρήση του οποίου θα δημοσιευτεί, ήταν μια θυελλώδης χρονιά, ειδικά στο πρώτο οκτάμηνο, με την ταραχώδη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο.

Παράλληλα, στη Βουλή η κυβέρνηση προετοιμάζει υπερφόρτωση του νομοθετικού έργου, σε μια απόπειρα να μην αφήσει περιθώρια στην αντιπολίτευση να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για καταιγισμό νομοσχεδίων, ακόμα και με την κατεπείγουσα διαδικασία. Μέχρι το τέλος του έτους, επί της ουσίας στις επόμενες 20 ημέρες, αναμένεται η κατάθεση τουλάχιστον πέντε νομοσχεδίων, ενώ θα μεσολαβήσει και η συζήτηση του προϋπολογισμού στις 11, 12, 13, 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό του βαρέος νομοθετικού έργου είναι ότι η Βουλή δεν θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 19 Δεκεμβρίου με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά θα συνεχίσει μέχρι και τις 22. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει «πανηγυρικά» το έτος, η Βουλή να προλάβει να διεξάγει εντός του 2017 και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για τη φοροδιαφυγή. Τέλος, στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων με τα οποία θα κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, με την ψήφισή τους να προσδιορίζεται κοντά στις 20 Ιανουαρίου.