Άστραψε και βρόντηξε, μεταφορικώς βεβαίως, χθες αργά το βράδυ εναντίον της Τουρκίας, την οποία εμμέσως πλην σαφώς, παρομοίασε με «δεύτερο Ιράν», ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο μιας μακράς και μάλλον «τυπικής» ομιλίας του σε ημερίδα της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως με θέμα «Η Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Αφού λοιπόν τόνισε ότι η επίδειξη «στρατηγικής ψυχραιμίας» αποτελεί συνειδητή επιλογή για την Ελλάδα και όχι εκδήλωση αδυναμίας της, τόνισε τα εξής: «Εδώ, όμως, θέλω να κάνω κάτι απόλυτα σαφές. Είναι άλλο η στρατηγική επιλογή της στρατηγικής ψυχραιμίας και είναι άλλο η υποχώρηση στην εθνική μας κυριαρχία. Οι διαταγές οι οποίες δίνονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και οι κανόνες εμπλοκής που έχουν απελευθερωθεί από εμένα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας είναι ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, οποιοσδήποτε αμφισβητήσει έστω και ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας, θα χτυπήσουμε άμεσα με όλη τη δύναμη πυρός που έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανένα λόγο. Είναι απόλυτα σαφές ότι η περίοδος που τις σημαίες από τις βραχονησίδες τις «έπαιρνε ο αέρας» έχει παρέλθει. Τις σημαίες, όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός επάνω στο νησί είτε είναι αξιωματικός, υπαξιωματικός, στρατιώτης, εθνοφύλακας ή πολίτης θα τις κατεβάζουμε εμείς μόνο και μόνο για να τις αντικαθιστούμε όταν φθείρονται από το χρόνο».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην γείτονα σημείωσε ότι «Η Τουρκία, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, όπως είπε ένας κορυφαίος αμερικανός αναλυτής και εν ενεργεία πολιτικός μετατρέπεται σε ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή μας».

Τέλος, αναφερόμενος στον στρατηγικής σημασίας ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή, που τη χαρακτήρισε ως «πόλο σταθερότητας», σημείωσε ότι «Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αξιοποιούν την πολιτική μας πρόθεση, αλλά και τις άριστες υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, ιδιαίτερα στη Βάση της Σούδας».

Η προαναφερθείσα σκλήρυνση της στάσεως του ΥΕΘΑ εναντίον της γείτονος ήλθε παρόντων στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου τόσο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή αντιστοίχως, όσο και του διπλωματικού συμβούλου του υπουργού πρέσβεως ε.τ. Ελευθερίου Καραγιάννη και – μάλλον…συμπτωματικώς – λίγες μόνο μέρες προτού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας εδώ και 65 χρόνια!