Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βελιγράδι και τον Πύργο Νεμπόισα που αποτελεί «το εμβληματικό Μουσείο, το οποίο με τόση φροντίδα η Σερβία έχει δημιουργήσει όχι μόνο για τον Ρήγα Φεραίο, αλλά για όλους τους Αγωνιστές που έπεσαν μαζί με τον Ρήγα Φεραίο για την Ελευθερία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί Σέρβοι Αγωνιστές», όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Για εμάς, τους Έλληνες, αυτό έχει τεράστια σημασία και το γεγονός ότι έχετε δώσει κι εσείς αυτή τη σημασία, μας αγγίζει ιδιαίτερα. Όπως σας τόνισα στο Βελιγράδι, για εμάς το όραμα του Ρήγα όσον αφορά την συνεργασία όλων των βαλκανικών λαών παραμένει πάντα ζωντανό», συμπλήρωσε κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Βουκοσάβλιεβιτς.


Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε κατά τη συνάντηση πως τα Βαλκάνια είναι ένα «αναπόσπαστο και ισότιμο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πράγμα βεβαίως που προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, εκ μέρους όλων μας πλήρη σεβασμό τόσο του διεθνούς όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ευνοούμε την ενταξιακή διαδικασία όλων των Βαλκανικών Χωρών, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση που τόνισα, του πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Από τη πλευρά του ο Σέρβος υπουργός είπε πως «όλοι οι Σέρβοι πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα αισθάνονται ως φίλοι μεταξύ φίλων. Και πραγματικά αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη φίλη χώρα. Οι ελληνο-σερβικές σχέσεις είναι ισχυρές μέσα από την ιστορία μας. Νομίζω ότι τους δεσμούς αυτούς θα πρέπει να τους συνεχίσουμε και στο μέλλον και να προσθέσουμε ένα κομμάτι ακόμα σε αυτό το μωσαϊκό της πολύ καλής συνεργασίας μας».

Παράλληλα ο κ. Βουκοσάβλιεβιτς, τόνισε πως «τα Βαλκάνια είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς να προσεγγίσουμε, να εστιάσουμε στην ιστορία των βαλκανικών λαών. Η εικόνα της Ευρώπης σήμερα δεν θα ήταν αυτή που γνωρίζουμε, εάν δεν την είχε επηρεάσει τόσο πολύ ο ελληνικός πολιτισμός και οι επιρροές που δέχτηκε. Όσον αφορά τώρα την συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πάρα πολύ καλή. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία».