Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε στην ομιλία του πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο, αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια», επισημαίνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί και τα προβλήματα που περιορίζουν την εξαγωγική επίδοση της χώρας.

Τόνισε πως υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη για την Ελλάδα ώστε «οι εξαγωγές να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας».


Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017-2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών, ενώ είναι τελευταία στην παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις (137η μεταξύ 137 χωρών) και προτελευταία στην εργασία (136η μεταξύ 137 χωρών).

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με την υπερφορολόγηση να παίζει σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα και τη μη πρόοδο της συνολικής ανταγωνιστικότητας.

Εκτός των άλλων, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία υστερεί σε κρίσιμους καινοτόμους και διεθνώς ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως και σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω νέων επενδύσεων.