Την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να αντιδράσει έστω και κατ' ελάχιστον στην απόφαση της Γερμανίας να υποβάλει σε έξτρα έλεγχο τους επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τη χώρα ως εκτός Σένγκεν, παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τόσκας κάλεσε τους βουλευτές «να μην αυτομαστιγωνόμαστε», υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει η Ελλάδα για τους έξτρα ελέγχους και αμφισβήτησε στοιχεία πως 1.000 άτομα που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα το έκαναν με πλαστά έγγραφα.

«Ο αριθμός διογκώθηκε γιατί συμπεριελήφθησαν και άτομα που δικαιούνταν να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς βίζα» είπε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι ανάλογοι εντατικοί έλεγχοι διεξάγονται και σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στη Δανία, στην Αυστρία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να είναι έκτακτα, δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του ότι ενδεχομένως τέτοια μέτρα θα μονιμοποιηθούν, οδηγώντας έτσι στην ουσιαστική κατάρρευση της Συμφωνίας Σένγκεν.

Ο υπουργός δέχθηκε πάντως τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι ενώ γνώριζε εδώ και καιρό τους ελέγχους δεν ενημέρωσε κανέναν.

Ο κ. Τόσκας παραδέχτηκε ότι γνώριζε τα μέτρα από τις 11 Οκτωβρίου, οπότε και αυτά ελήφθησαν από την Ε.Ε. «Δεν μπορούσαμε να τους αποτρέψουμε να τα εφαρμόσουν» πρόσθεσε.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017