Ως το 2050 οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα μας είναι πιθανό να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, αποτελώντας τον έναν στους δέκα κατοίκους, ενώ κατά μέσον όρο σε όλη την Ευρώπη ο πληθυσμός τους δεν αποκλείεται να φτάσει το 14%! Συγκεκριμένα, κατά την ερχόμενη τριακονταετία, το 9,7% των Ελλήνων θα αποτελείται από μουσουλμάνους, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν το 5,7% του ελληνικού πληθυσμού.

Το σενάριο περιλαμβάνεται σε έρευνα του αμερικανικού κέντρου Pew της Ουάσιγκτον, η οποία προβλέπει ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου σε ολόκληρη την Ευρώπη, εφόσον συνεχιστούν οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο μεγάλη αύξηση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα θα υπάρξει ακόμη και με μέτριες μεταναστευτικές ροές (8,1% του πληθυσμού ως το 2050), ενώ σύμφωνα με το ευνοϊκότερο σενάριο, δηλαδή εάν η ροή μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών μηδενιστεί στα επόμενα χρόνια, η χώρα μας θα φιλοξενεί το 2050 μουσουλμάνους που θα αντιπροσωπεύουν το 6,3% του πληθυσμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σφυγμομέτρηση του Pew για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι το μουσουλμανικό στοιχείο, όπου η χώρα μας έρχεται τέταρτη (μετά την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ιταλία!), με το 65% των Ελλήνων να βλέπει αρνητικά την άφιξη μουσουλμάνων στη χώρα μας!

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού το Pew προβλέπει ακόμη και τριπλασιασμό του μουσουλμανικού πληθυσμού σε χώρες όπως η Γερμανία: Από 6,1% το 2016, οι μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 19,7% του γερμανικού πληθυσμού το 2050, εφόσον συνεχιστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Κατά το αμερικανικό ινστιτούτο, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ Δύσης και Ανατολής (με δεδομένο ότι οι περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους μετανάστες). Παράδειγμα, ενώ οι μουσουλμάνοι στη Γερμανία αναμένεται να τριπλασιαστούν, στη γειτονική Πολωνία η αύξησή τους (στο σενάριο μεγάλων μεταναστευτικών ροών) θα είναι της τάξης του 0,1%...

Ακόμη και αν οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία, έκλειναν τα σύνορά τους -υποστηρίζουν οι ερευνητές-, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα εξακολουθούσε να εμφανίζει αυξητικές τάσεις λόγω της τάσης τους να παντρεύονται νεότεροι και να αποκτούν περισσότερα παιδιά. Σε γενικές γραμμές οι μουσουλμάνοι, που αποτελούσαν πέρσι το 4,9% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης (25.800.000 σε 30 χώρες), το 2050 θα αντιπροσωπεύουν το 7,4% των Ευρωπαίων, ακόμη και στο σενάριο μηδενικών μεταναστευτικών εισροών.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017 - Της Βίκης Δέμου