Απόλυτη εν ψυχρώ κυνική θυσία της ικανότητας της οικονομίας να ανακάμψει για λόγους καθαρά επικοινωνιακής πολιτικής του αφηγήματος πως δήθεν παίρνουμε από κατάλοιπα μεσαίας τάξης και μοιράζουμε υπερπλεόνασμα στα χαμηλότερα στρώματα, χαρακτήρισε την στρατηγική της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την διανομή του ‘κοινωνικού μερίσματος.

«Η σύλληψη της πολιτικής τού υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και προκαλεί βλάβη στην εθνική οικονομία, απολύτως συγκρίσιμη με τη βλάβη του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε ότι το κοινωνικό μέρισμα διανέμενεται στο πλαίσιο της «ταξικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση.

«Η σύλληψη του υπερπλεονάσματος δεν είναι η ταξική πολιτική. Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Είναι η απόλυτη εν ψυχρώ κυνική θυσία της προοπτικής της εθνικής οικονομίας, της δυνατότητας ανάκαμψης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους, προς όφελος μίας καθαρά επικοινωνιακής στρατηγικής, ενός αφηγήματος πως δήθεν παίρνουμε από τους μικρομεσαίους, από τα κατάλοιπα της μεσαίας τάξης, από τα ράκη της και μοιράζουμε το υπερπλεόνασμα προς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την "καθαρή έξοδο" από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει από τώρα "μια υβριδική προληπτική γραμμή".