Οι ανακοινώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου για τις αποζημιώσεις προς τους κατοίκους της δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν ανακούφιση στους πολίτες.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα δοθούν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Τα χρήματα που θα δοθούν, ωστόσο, προέρχονται από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο η κυβέρνηση σκόπευε να το μεταφέρει στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για να μεγαλώσει το πλεόνασμα.

Στον προϋπολογισμό του κράτους, για αντιμετώπιση απρόβλεπτων και εκτάκτων αναγκών προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρεται στη σελίδα 29, ότι:

«Το 2017 είχαν προβλεφθεί πιστώσεις 1,00 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών. Από τις πιστώσεις αυτές έχουν κατανεμηθεί 612 εκατ. ευρώ».

Άρα στον προϋπολογισμό του κράτους υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα 378 εκατ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες και επείγουσες δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό για έκτακτες ανάγκες προβλέπεται στο αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, χρήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και από εκεί.