Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στη στρατηγική των συμμαχιών στην Ε.Ε. και δυο εβδομάδες μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με 11 επιτρόπους και άλλους αξιωματούχους, σήμερα Τρίτη θα έχει μπαράζ επαφών στο Στρασβούργο. Είναι η εβδομάδα που συνεδριάζει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στην ομάδα του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα) μετά από πρόσκληση του προέδρου Μάνφρεντ Βέμπερ. Το θέμα της ομιλίας του είναι το πώς θα ήθελε να είναι η Ελλάδα την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit και την ενίσχυση του ακροδεξιού λαϊκισμού που αποτυπώνει τη διεύρυνση του ευρωσκεπτικισμού. Το μήνυμα του είναι «Μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη».  

Ο πρόεδρος της ΝΔ παίζει το χαρτί του επόμενου πρωθυπουργού και διεκδικεί μια διακριτή θέση της ΝΔ, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αυτό που θα τονίσει στο ευρωκοινοβούλιο είναι ότι θα εγγυηθεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, οικονομική και κοινωνική.

Θα αναφερθεί στο νέο μείγμα πολιτικής που προτείνει με μείωση φόρων και κρατικών δαπανών, ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις, δομικές αλλαγές με μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των εμποδίων στις επενδύσεις, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Θεωρεί την αξιοπιστία του ως το διαβατήριο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ζητήσει από τους δανειστές προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές.  

Στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρίσκεται το στίγμα που θα δώσουν στη συζήτηση για το «τι Ευρώπη θέλουμε» οι νέες κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας όπου έχουν ενισχυθεί οι σκληρές δεξιές -έως και ακροδεξιές- φωνές. Αυτή η συζήτηση θα κλιμακωθεί καθ' οδόν για τις ευρωεκλογές του 2019. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στρατηγικό στόχο η Ελλάδα να είναι ισχυρή και να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα μιας ισχυρής Ε.Ε. Η σύσφιξη των σχέσεων με κεντρικούς παίκτες είναι προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης στο Στρασβούργο αναμένεται να συναντηθεί:  

- Στις 9:00, με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Guido Raimondi.  

- Στις 10:00, με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani.  

- Στις 11:15, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κ. Guy Verhofstad.  

-Στις 13:00, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber.  

- Στις 15:30, με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland.  

- Στις 17:00, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. ValdisDombrovskis.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Νοεμβρίου θα βρεθεί ξανά στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν σε πάνελ που διοργανώνει το think tank Brougel. Ο Κατάινεν συζητείται έντονα για διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ μετά την ολοκλήρωση της θητεία της παρούσας Κομισιόν.