Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής να χορηγούνται άδειες σε κρατουμένους ενέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Έχουμε προσαρμόστει σε ένα σύστημα σοφρωνισμού διαφορετικού από αυτό που ίσχυε στον μεσαίωνα. Εφαρμόζουμε ένα σύστημα πιο ανθρώπινο. Η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά προσπαθεί να σοφρωνίσει» είπε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε:  

«Είμαι υπέρ της μεγαλόψυχης, σκληρής, αυστηρής αλλά μη εκδικητικής δημοκρατίας. Δεν είμαστε στη Σαουδική Αραβία να κόβουμε χέρια και πόδια». Αναφερόμενος στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε ότι «καταδικάστηκε αμετάκλητα για τις πράξεις του. Το δικαστήριο δεν κρίνει ιδέες αλλά πράξεις». Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «καλώς βγήκαν από τη φυλακή και οι χουντικοί». 

«Ο Παττάκος βγήκε από τη φυλακή με ανήκεστο βλάβη της υγείας του, ενώ δήλωνε αμετανόητος για τις πράξεις του και έβριζε τη δημοκρατία» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουμε, θα πάρουμε αυτόν τον γέροντα, ας πούμε λίγο ξεκούτη, και να τον δώσουμε βορά στα κανάλια;». «Δεν μπορούμε να περάσουμε σε καθεστώς αυτοδικίας» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.