Με δύο δηλώσεις τους, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κατέρριψαν έναν ακόμα μύθο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε μιλώντας την Τετάρτη στη συζήτηση για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι η κυβέρνηση επέβαλε συνειδητά την εξοντωτική φορολογία στη μεσαία τάξη.

«Η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, για τη μεσαία τάξη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά, οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο» ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης για να έρθει μία ημέρα αργότερα ο υπουργτός Οικονομικών να τον καλύψει απόλυτα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018 είπε πως συμφωνεί απόλυτα με τον Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος ομολόγησε πως η κυβέρνηση συνειδητά υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις δηλώσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη είναι η λέξη «συνειδητά» που υποδεικνύει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόκειται βέβαια για μία ακόμα αθέτηση υποσχέσεων που μοίραζε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος ήδη στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο, απαντώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη, αναφορικά με την αναδιανομή των φορολογικών βαρών, είχε απαντήσει ότι η αναδιανομή του πλούτου θα γίνει από κάτω προς τα πάνω, ενώ για τη μεσαία τάξη είπε χαρακτηριστικά ότι «την ξεκλήρισε το Μνημόνιο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας» και ότι οι ίδιοι έρχονται για να τη στηρίξουν. 

 Δείτε το βίντεο στο 1:14:46: