Έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκαλούν τόσο οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη όσο και οι παρασκηνιακές επαφές που φέρεται να έχει με παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και επισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να σχολιάσει την αυξημένη (εσωκομματική) κινητικότητα που αναπτύσσει ο βουλευτής του κόμματός του, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του δείχνει σφόδρα ενοχλημένος από τις συχνές διαφοροποιήσεις του κ. Φίλη.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά απεναντίας θεωρεί ότι οφείλει να κρατά αποστάσεις από μια σειρά από χειρισμούς και επιλογές που ναρκοθετούν το πολιτικό μέλλον της παράταξης. Για παράδειγμα, ο κ. Φίλης, θεωρεί (και όχι αδίκως) ότι η απότομη στροφή που επέλεξε να κάνει ο κ. Τσίπρας υπέρ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αυτό εκτιμά και για την ανοχή που δείχνει ο πρωθυπουργός απέναντι στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η οποία μπορεί να αποβεί -όπως λέει- καταστροφική για το κυβερνών κόμμα. Το αξιοσημείωτο στην όλη ιστορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι απόψεις που εκφράζει ο κ. Φίλης βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερο ακροατήριο στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Αυτό άλλωστε είναι που ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος σκέφτεται να προτείνει (εκ νέου) είσοδο στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματός του. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που επισημαίνουν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές έχει να κάνει με το γεγονός ότι «διανύοντας το δεύτερο μισό του μνημονιακού χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος και με την εσωστρέφεια».   

Γράφει η Μέδουσα