Τον δρόμο του… αντάρτικου φαίνεται ότι έχει επιλέξει πλέον ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς η κοινή πορεία του με τους πρώην συντρόφους του που βρίσκονται στην κυβέρνηση όλο και αποκλίνει. Η διαφαινόμενη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, καθώς και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησαν τις ενστάσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει τη συγκεκριμένη στιγμή σε μια τέτοια κίνηση.

Με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», αλλά και με δηλώσεις του σε άλλα ΜΜΕ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε ανταλλακτικά όταν δεν έχουμε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά, ενώ αναρωτήθηκε «αν με αυτή τη συμφωνία αλλάζουν οι ισορροπίες».

Πληθωρικός, ιδεολόγος και σε έναν βαθμό εμμονικός σε ό,τι πιστεύει ότι είναι δίκαιο και σωστό, ο πρώην υπουργός δεν δίστασε να πάει κόντρα στη γενική ευφορία που επικρατούσε στην κυβέρνηση λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και των αποτελεσμάτων που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έφερε το ταξίδι αυτό. 

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Πολλοί περίμεναν τη διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη, καθώς και στο παρελθόν είχε εκφράσει έντονα τις διαφωνίες του σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά. Ακόμα όμως και αυτοί που συμφωνούν μαζί του θεώρησαν ότι ο βουλευτής της Α’ Αθήνας θα έπρεπε να περιμένει να ακούσει πρώτα τι θα πει στα κομματικά όργανα και στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να τοποθετηθεί δημόσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη από την ομάδα των «53», τα οποία ζητούσαν και ζητούν γρήγορη ενημέρωση για το θέμα αυτό, κράτησαν στο παρασκήνιο αποστάσεις από τα λεγόμενα του Νίκου Φίλη, καθώς θεώρησαν ότι η στάση του πυροδοτεί σενάρια, τα οποία μπορεί και να μην έχουν βάση.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί ότι τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης από αξιόπιστους ανθρώπους, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές και σημαντικές υποθέσεις γύρω από τα εξοπλιστικά που έχουν απασχολήσει τις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου. Καθώς λοιπόν τα ζητήματα αυτά τα χειρίζεται ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο ο Νίκος Φίλης δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα ούτε έχει τις καλύτερες προθέσεις, οι διαφωνίες και οι ενστάσεις του πρώην υπουργού πυροδοτήθηκαν και πήραν τη μορφή συνολικής διαφωνίας με τα όποια σχέδια έχει για τα εξοπλιστικά η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει πάντως να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι ο Νίκος Φίλης μπορεί να έχει την άποψή του, ωστόσο δεν διαφωνεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο λόγος, φυσικά, που ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν έτσι τον πρώην υπουργό είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ν. Φίλης μπορεί να συσπειρώσει γύρω του όλους όσους διαφωνούν με ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής τη συγκεκριμένη στιγμή. Να αποτελέσει δηλαδή τον νέο εκφραστή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Καθώς, μάλιστα, οι «53» φαίνεται ότι έχουν μείνει… ακέφαλοι, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δύσκολα πλέον μπορεί να εκφράσει διαφορετική άποψη από αυτήν του πρωθυπουργού, το πεδίο για έναν υποψήφιο εσωκομματικό αρχηγό φαίνεται ότι είναι ανοιχτό. Κάτι το οποίο δεν θέλουν επ' ουδενί να συμβεί οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν δεν υπήρχε ο Νίκος Φίλης, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τον έχει εφεύρει.

Και αυτό γιατί ο πρώην υπουργός με αυτά που λέει και κάνει εκφράζει ένα κομμάτι από το 4% του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βλέπει με επιφυλακτικότητα όλες αυτές τις συμφωνίες που κάνει η κυβέρνηση. Αυτοί οι πολίτες θα είναι άλλωστε και ο βασικός πυρήνας των ψηφοφόρων του πρώην υπουργού, αφού στο πρόσωπό του θα αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον αυτός κατέγραψε τις διαφωνίες του και πήρε τα ρίσκα του τη στιγμή που άλλοι απλώς παρακολουθούσαν άλαλοι…