Στους οικονομικά αδύναμους και στην αγορά που έχει στεγνώσει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να δοθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή της, έτσι όπως την παρουσίασε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, έχει τρία σκέλη: να δοθεί σε μακροχρόνια άνεργους, ως έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ οικονομικά αδύναμων που αποπληρώνουν τις δόσεις τους και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ως προς το εάν η ΝΔ θα ψηφίσει τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση, δεν δεσμεύεται από τώρα η Πειραιως. «Το δικό μας πλεονέκτημα είναι η αξιοπιστία» είπε ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει το πρωτογενές πλεόνασμα ως «το πρόσφατο παραµύθι» του κ. Τσίπρα, έναν «µύθο» που προσπαθεί να οικοδοµήσει ως αποτέλεσµα της δήθεν επιτυχημένης οικονοµικής πολιτικής του. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι επιβεβαιώνει την αποτυχία της οικονοµικής πολιτικής διότι προκύπτει από τους αχρείαστους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση. Μία σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το μότο του. Κι αυτή η στρατηγική αποτελεί προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός αέρας για μειώσεις φόρων που θεωρούνται αντιαναπτυξιακοί.

Εγγυημένο εισόδημα

Έμφαση στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση δίνει η ΝΔ στο τρίτο προσυνέδριο που διοργανώνει την Τετάρτη στα Ιωάννινα, καθ' οδόν για το συνέδριο αρχών και θέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου. Ο στόχος της είναι να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει την πρόταση της ΝΔ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ θα εξαγγείλει και αρκετές από τις προτάσεις μιας δικής του κυβέρνησης για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της υγείας. Στη ΔΕΘ είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης των εισφορών σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Το προσυνέδριο των Ιωαννίνων θα εξελιχτεί σε τρεις ενότητες:

- Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη.

- Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας για όλους.

- H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση.