Καθαρή εντολή από τη βάση της παράταξης, ζητεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς, υπογραμμίζοντας ότι «συμμετέχουμε όλοι μαζί, χωρίς bonus προϋπηρεσίας, ιεραρχίας ή επετηρίδας κομματικής ένταξης», ενώ υπογραμμίζει ότι «η τελευταία υποψηφιότητα που απειλεί την ενότητα είναι η δική μου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «μόνο σε ένα παράλληλο φανταστικό σύμπαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αυτό-προσδιορίζονται ως προοδευτικοί» και τονίζει πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι «πήραμε την πρωτοβουλία ενότητας της προοδευτικής παράταξης για να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό σκηνικό και όχι για να συζητάμε τίνος κυβερνητικό συμπλήρωμα θα γίνουμε».

Σε ό,τι αφορά τη μορφή του νέου κόμματος κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, προσθέτοντας ότι «η δυναμική του νέου φορέα θα προσδιορίσει τις εξελίξεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Στο Καρφί» :

Φίλοι αλλά και αντίπαλοι σας αναγνωρίζουν ότι ανοίξατε το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά. Εφόσον εκλεγείτε πώς φαντάζεσθε τον νέο πολιτικό φορέα; Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει και σε ποιους να απευθύνεται;

Πήρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ενότητα του χώρου σε έναν νέο ενιαίο πολιτικό φορέα. Στόχος μας είναι η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Της Κεντροαριστεράς που είναι η ταυτότητα μας. Ξεκινήσαμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη, τα ρεύματα της Σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Δεν ήταν μια εύκολη πορεία, προχωρήσαμε μέσα από αρνήσεις, επιφυλάξεις, δυσκολίες. Όμως τελικά αυτός ο μεγάλος στόχος επιτυγχάνεται. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γι’ αυτό και μεγάλη ευθύνη για το μέλλον και την πορεία της παράταξής μας. Προχωράμε με σταθερά βήματα. Στόχος μας η επανασύνδεσή μας με τη λαϊκή βάση της παράταξης. Να πλησιάσουμε ξανά τους προοδευτικούς πολίτες στις πόλεις και την ύπαιθρο, που είτε μετακινήθηκαν πρόσκαιρα σε άλλα κόμματα είτε απέχουν από την πολιτική διαδικασία. Η παράταξή μας μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ενότητας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς σκέφτεστε, σε περίπτωση που εκλεγείτε, να προτείνετε θέσεις αντιπροέδρων;

Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Συμμετέχουμε όλοι μαζί χωρίς bonus προϋπηρεσίας, ιεραρχίας ή επετηρίδας κομματικής ένταξης. Όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την εκλογή της ηγεσίας με αποφασιστικό λόγο και ρόλο στα μέλη του νέου φορέα.

Σημασία, βέβαια, για μένα έχει να μη «χαθούμε» σε ατέρμονες οργανωτίστικες συζητήσεις και κατανομές ρόλων αλλά να προχωρήσουμε δυναμικά βάζοντας εμείς την πολιτική και προγραμματική ατζέντα για τα προβλήματα της χώρας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

«ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ»

Στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεστε στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθη και αν ναι, ποια είναι;

Κάνει λάθος, όποιος νομίζει ότι μπορεί να είναι αλάθητος. Δεν φοβάμαι όμως τα λάθη, φοβάμαι την αδυναμία να τα αναγνωρίσεις και να τα διορθώσεις και ακόμα περισσότερο φοβάμαι την απραξία στην οποία μπορεί να σε οδηγήσει ο φόβος μην τυχόν και κάνεις λάθος. Εκείνο που τελικά μετράει είναι αν η συνισταμένη των προσπαθειών μας έχει θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως έχω συμβάλει θετικά και αποφασιστικά με τη στάση, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες μου και για τον πολιτικό μας χώρο και για τη χώρα μας. Μπορώ, με καθαρή εντολή από τη βάση της παράταξης, να εγγυηθώ την ολοκλήρωση της πορείας ενότητας – διεύρυνσης και ανανέωσης για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα στο μέλλον.

Φαίνεται ότι ακολουθείτε μια στρατηγική πρώτου γύρου. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει στον δεύτερο γύρο κοινό μέτωπο από τους ανθυποψηφίους σας;

Η στρατηγική μου δεν αφορά την εσωτερική εκλογική διαδικασία. Αφορά τη συνολική πορεία της παράταξης και το μέλλον της χώρας. Όλες οι πρωτοβουλίες μου στοχεύουν στην επόμενη ημέρα. Που πρέπει να μας βρει όλους μαζί σε μια μεγάλη ισχυρή αυτόνομη, θεσμικά συγκροτημένη παράταξη με πρωταγωνιστικό ρόλο, χρήσιμη για τη χώρα και τους πολίτες. Αυτό είναι το δικό μου μέτωπο και σε αυτό το μέτωπο ήμουν, είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή.

Όλοι οι συνυποψήφιοί σας έχουν δηλώσει ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος θα παραμείνουν και την επόμενη ημέρα. Εσείς δεσμεύεστε ότι θα μείνετε στην παράταξη στην περίπτωση που χάσετε;

 Έχω την πίστη και την πεποίθηση ότι θα κερδίσω αυτή τη μάχη. Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να σας απαντήσω ότι η τελευταία υποψηφιότητα που απειλεί την ενότητα είναι η δική μου. Τόλμησα και πήρα την πρωτοβουλία για την ενότητα και αναγέννηση της παράταξης όταν λίγοι πίστευαν ότι αυτό μπορεί να τελεσφορήσει. Και όμως είμαστε εδώ.

Στο ενδεχόμενο που ο νέος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς, που θα εκλεγεί, είναι εξωκοινοβουλευτικός, είστε πρόθυμη να δεχτείτε να είστε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που συνηθίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Δίνω μια μάχη για να κερδίσω και πιστεύω πως η βάση της παράταξής μας θα με τιμήσει και θα με εμπιστευτεί να συνεχίσω ως επικεφαλής τον αγώνα για τη χώρα και την παράταξη, στη Βουλή και στην κοινωνία. Η ανταπόκριση σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη με απασχολεί και όχι υποθέσεις και σενάρια που σχετίζονται με προσωπικούς ρόλους.

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Πολύς λόγος γίνεται για τη μορφή που θα πάρει ο νέος φορέας μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Εσείς έχετε αναφέρει ότι θα αποφασίσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι όμως η δική σας θέση;

Προχωράμε με ώριμα στέρεα βήματα και όχι με άλματα στο κενό. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να κάνει τα αναγκαία βήματα μετεξέλιξης και όχι, βέβαια, διάλυσής του ενώ σήμερα πρωτοστατεί στη δημιουργία της νέας ενιαίας προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Οι αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα θα προσδιοριστούν στο μέλλον. Θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από τη δυναμική του νέου φορέα.

Εσείς μιλάτε για Κεντροαριστερά ενώ άλλοι ανθυποψήφιοί σας για Προοδευτικό Κέντρο ή Δημοκρατική Παράταξη. Πού πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκεται ο νέος φορέας στον άξονα Αριστερά – Δεξιά;

Ο νέος πολιτικός φορέας θα πρέπει να εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της Κεντροαριστεράς. Στη βάση των αξιών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τη γόνιμη σύνθεση και ενιαία πολιτική έκφραση όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου. Από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι την ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική οικολογία. Ωστόσο, ας μη μιλήσουμε με όρους χωροταξικούς αλλά με πολιτικούς. Για μένα Κεντροαριστερά σημαίνει μια αδιάκοπη και ασυμβίβαστη μάχη για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η κοινωνία δεν λειτουργεί καλύτερα με την αποδοχή της ανισότητας ως δήθεν φυσικού νόμου όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Η Κεντροαριστερά υπάρχει για να προστατεύει τους αδύναμους, για να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, για να εμπεδώνει την κοινωνική δικαιοσύνη, για να καταπολεμά τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Οφείλει και μπορεί να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες σε όλους μέσα σε από μια παραγωγική οικονομία με ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018; Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης πιστεύετε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα;

Η πικρή αλήθεια είναι πως -ό,τι και να συμβεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την παραμονή σε μόνιμο μνημόνιο και διαρκή επιτροπεία μέχρι το 2060 και έχει δώσει ενέχυρο τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια.

Η κυβέρνηση την ώρα που καταδικάζει την κοινωνία σε ακραία λιτότητα και με την πολιτική της «πνίγει» κάθε επενδυτική δραστηριότητα και ακυρώνει την οικονομική ανάπτυξη, διαβεβαιώνει ότι στην επικείμενη 3η αξιολόγηση του προγράμματος «όλα θα γίνουν σωστά και στην ώρα τους». Λένε και πάλι τα ίδια ψέματα. Ήδη καθυστερούν τραγικά σε οτιδήποτε αφορά θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, στον τραπεζικό τομέα, στην αγορά, στην ενέργεια. Λόγια πολλά, καθυστέρηση και στο τέλος παράδοση άνευ όρων. Και ο λογαριασμός για μια ακόμη φορά βαρύς, στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

ΤΑ «ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Τι απαντάτε στα συνεχόμενα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Σε ένα παράλληλο φανταστικό σύμπαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παριστάνουν τους προοδευτικούς ή ό,τι άλλο κάθε φορά τους βολεύει. Στον κανονικό και πραγματικό κόσμο συγκυβερνούν εδώ και 2,5 χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ με καθημερινούς όρκους πίστης και αφοσίωσης σε αυτό το σύμφωνο αμοιβαίας πολιτικής επιβίωσης και μάλιστα αποδείχθηκε ότι ταιριάζουν απόλυτα. Εμείς, ξέρετε, ζούμε σταθερά σε αυτό τον πραγματικό κόσμο και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη πραγματικά προοδευτικών λύσεων για τη χώρα. Για αυτό δουλεύουμε συστηματικά με όσους πραγματικά είναι και δεν υποδύονται ευκαιριακά τους προοδευτικούς.

ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, θα συμπράξετε μαζί του ή θα οδηγήσατε τη χώρα σε δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική; Ποιο θα είναι το κριτήριό σας για συμμετοχή σε κυβέρνηση;

Ξέρετε ότι πριν από αυτή τη συζήτηση θα προηγηθεί η λαϊκή ετυμηγορία. Και η έκφραση της βούλησης των πολιτών δεν είναι για εμάς μια επουσιώδης διαδικαστική λεπτομέρεια και ούτε έχει προκαθορισμένο και δεδομένο αποτέλεσμα με βάση τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Όποιος προεξοφλεί το αποτέλεσμα θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να επανιδρύσουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη για να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό σκηνικό και να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Για να δώσουμε ρεαλιστικές, υπεύθυνες, προοδευτικές λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα της χώρας και των πολιτών και όχι για να συζητάμε τίνος κυβερνητικό συμπλήρωμα θα γίνουμε. Η βάση οποιασδήποτε συζήτησης κυβερνητικής συνεργασίας δεν μπορεί να είναι άλλη από το δικό μας προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Την απάντηση λοιπόν θα τη δώσει πρώτα ο ελληνικός λαός στις εκλογές και μετά από αυτές θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Αν δηλαδή αποδέχονται να συμβάλουν για την πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς. Αλήθεια, έχετε ρωτήσει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τι σκοπεύουν να πράξουν; Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και εθνική συνεννόηση για την προώθησή της.

Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να στηθούν οι κάλπες και τι θα μπορούσε να τις προκαλέσει;

Εκλογές δεν μπορούμε, φυσικά, να προκαλέσουμε ούτε αρέσκομαι σε προφητείες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει η ζημιά για τη χώρα και την κοινωνία. Μεγαλώνει όμως και η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα δεν μπορεί να χάνει άλλο χρόνο, ευκαιρίες και δυνατότητες.