«Η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη Θράκη» τόνισε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στην εκπομπή «Εν Αθήναις» του Γιώργου Τράγκα. Ο κ. Στυλιανίδης κατήγγειλε όχι μόνο την εγκατάλειψη της μουσουλμανικής κοινότητας, με ό,τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό, αλλά και την ίδια την περιοχή της Θράκης. Θύμα αυτής της ιστορίας όμως είναι η ίδια η μειονότητα αλλά και η ίδια η Θράκη.

Η Αθήνα δεν μπορεί να θυμάται τη Θράκη μόνο όταν έχουμε εκλογές. Η περιοχή χρειάζεται ανάπτυξη και μας έχουν εγκαταλείψει.  

Ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκικής Ένωσης Θράκης τόνισε πως έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του '20 όταν αναγνωρίστηκε κάποια τουρκική ένωση στην περιοχή και στη συνέχεια η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αφαιρεθεί ο όρος «τουρκική». Όπως είπε, η άλλη πλευρά προσέφυγε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δρομολογήθηκε μια μορφής κύρωσης για την Ελλάδα εάν δεν ανταποκρινόταν στην απόφαση.

Σημείωσε πως η Ελλάδα είχε τρεις επιλογές και πως η Αθήνα υιοθέτησε τη λύση να σταλεί η υπόθεση στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει από την αρχή το θέμα και να επανεξετάσει εάν παραβιάζεται η συμφωνία του συνεταιρίζεσθε… Ερωτηθείς εάν υπάρχει ο κίνδυνος η Θράκη να γίνει ένα νέο Κόσσοβο, απάντησε πως όσο η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και αξιοποιήσει σωστά τις συμμαχίες, δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα.  

Ευθύνες στον Σημίτη

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας απέδωσε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση Σημίτη, που κληρονόμησε μεγάλο χρέος στον Κώστα Καραμανλή. Εκτίμησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές, δεν απέκλεισε την αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη Θράκη, απάντησε πως όσο υπάρχει εγκατάλειψη και αδιαφορία από την ελληνική πλευρά φουντώνουν τέτοιες φωνές. Ανέφερε πως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να προστατεύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στην περιοχή.