Εξηγήσεις καλείται να δώσει σήμερα στη Βουλή για την συμφωνία των F-16 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Πόσα είναι τα λεφτά για τα F-16, ποια τα ανταλλάγματα και ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ν πρωθυπουργό, κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Βουλή για την συμφωνία των F-16. Να σημειωθεί ότι κατά την δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Σούδας, σημειώνοντας ότι "η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί κι εσείς το υποβαθμίσατε".

Ειδικότερα κατά την τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να μάθει ποια ήταν τα ανταλλάγματα της συμφωνίας της κυβέρνησης, με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για την βάση της Σούδας, όσο και για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και το ακριβές ποσό της συμφωνίας, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης και το θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σε περίπτωση που θα είναι εκείνος που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Καταθέτοντας μια σειρά από ερωτήσεις ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε πως θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της βάσης της Σούδας, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση που έγινε ήταν αδύναμη και ίσως μια καλύτερη και πιο επόμενη να έφερνε καλύτερα αποτελέσματα για την χώρα. Τόνισε παράλληλα  την απουσία των εγχώριων βιομηχανιών από τη συμφωνία.  

«Δεν εμπιστευόμαστε τον Πάνο Καμμένο»

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία μαμούθ χωρίς να είναι προετοιμασμένη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ωστόσο, εξέφρασε και την έλλειψη εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας:

«Ποιος μελετά και ποιος αποφασίζει γι’ αυτή την συμφωνία; Εμείς στην αντιπολίτευση δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας υπουργό Εθνικής Άμυνας. Χρησιμοποιεί το υπουργείο του με ανορθόδοξο τρόπο. Λέει συνεχώς ψέματα, ακόμη και στη Βουλή. Η ευθύνη είναι δική σας γι’ αυτή την πολιτική».

Δευτερολογία Θεοδωράκη: Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί κι εσείς το υποβαθμίσατε

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε σε πολλές από τις αιχμές του κ. Τσίπρα, ενώ επιχείρησε να ερμηνεύσει τα θολά σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα των F-16. Ο κ. Θεοδωράκης διαφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το θέμα της Σούδας, το οποίο ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει κατά την ομιλία του. Ανέφερε σχετικά ο κ. Θεοδωράκης:

«Γιατί η Σούδα εμφανίζεται στο σχέδιο αυτό ως μια μικρή υποσημείωση δηλώνοντας ότι δεν είναι του παρόντος. Εκτιμώ ότι είναι λάθος. Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί. Με αφορμή την κρίση που υπάρχει στην περιοχή θα πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερα για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στο θέμα της ανάπτυξης που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: « Λέτε ότι ξεκίνησαν οι επενδύσεις. Σε ποια χώρα; Στη δική μας ξεκινάνε μόνο στα χαρτιά. Οι επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις στη Βουλή, αλλά στα μηχανήματα που ξεκινάνε να δουλεύουν και δεν έχει συμβεί ακόμη αυτό».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε επίσης την έκπληξή του για την υπεράσπιση του Ντόναλτν Τραμπ από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφορικά με τα fake news, είπε: «Το θέμα των fake news είναι μια υπόθεση που ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κάντε μια αυτοκριτική πάνω σ’ αυτό το θέμα» .