Τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot της Σάμου κρούει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου κατά την   πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Όπως ανέφερε, το κέντρο φιλοξενίας είναι χωρητικότητας 700 ατόμων και ήδη φιλοξενεί περίπου 2.400 πρόσφυγες.

Ο υπερπληθυσμός των προσφύγων είναι τέτοιος που καθιστά πολύ δυσχερή έως αδύνατη οποιαδήποτε διαχείριση. «Παρά τις προσπάθειες που με αυταπάρνηση καταβάλει το προσωπικό, οι συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες βροχές, είναι κακές» σημείωσε. Κι αυτό γιατί «υπάρχουν πάνω από 150 πρόχειρες σκηνές προσφύγων εγκατεστημένες σε λασπώδες έδαφος, εντός και εκτός του κέντρου, σε πολλές από τις οποίες διαμένουν οικογένειες και ανήλικα παιδιά.

Στα κοντέϊνερ κυριαρχεί υπερσυνωστισμός, ενώ κάθε διαχωρισμός των προσφύγων και αντικανονικώνμεταναστών ανά κατηγορία είναι αδύνατος.

Οι δομές εκπαίδευσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, οι συνθήκες υγιεινής προβληματικές, η ασφάλεια είναι σχετική, η παροχή υπηρεσιών υγείας γίνεται σε δύσκολες συνθήκες, το δίκτυο υδροδότησης δουλεύει με διακοπές». 

Είναι βέβαιο, καταλήγει «ότι αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό των προσφύγων θα οδηγήσουν σε έκρηξη και σε τραγικές καταστάσεις όσο πλησιάζει ο χειμώνας». Προτείνει, δε, την προσωρινή μετεγκατάστασή τους στην ενδοχώρα, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί λύση η προκρινόμενη από τον Γ. Μουζάλα πρόταση για δεύτερο hot spot στο νησί.