Με προσωπικές αναφορές κατά του Αλέξη Τσίπρα και τους… «μύθους» σχετικά με την επιτυχία της κυβέρνησής του, ξεκίνησε την ομιλία του στη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

Αναλύοντας τον βασικό πυρήνα του σχεδίου της ΝΔ για την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες, με τις οποίες μας έχει δεσμεύσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ούτε τις δυσκολίες των αγορών, στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθούμε για να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή μας. Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Γίνεται βήμα – βήμα με τον ελληνικό λαό και μαζί θα το διαμορφώσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές επίσης και στην ένδεια των εναλλακτικών λύσεων που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. «Δεν είχε σχέδιο το 2015 όταν συνεργάστηκε με τον ανεκδιήγητο κ. Βαρουφάκη, δεν έχει σχέδιο ούτε και σήμερα. Στερεί από τον ελληνικό λαό το μέλλον που του αξίζει. Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς καμία συνοχή και κανέναν στόχο»  

Για το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την χώρα. Λόγω της αστάθειας στην περιοχή μας, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικάνικης ηγεσίας για την περιοχή μας. Τι έκανε; Ουσιαστικά τίποτα. Με εξαίρεση κάποιες ωραίες φωτογραφίες, δεν ελήφθη στην ουσία καμία απόφαση που να αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή.

Ούτε καν για το ζήτημα της Σούδας, όπου η κυβέρνηση, προτιμά τις ετήσιες ανανεώσεις αντί να υπογράψει μια πολυετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Γιατί; Γιατί θα πρέπει αυτή να περάσει από το κοινοβούλιο. Κι αυτό δεν το τολμά. Φοβάται ο κ. Τσίπρας κι αυτούς στο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ακόμη τις αναμνήσεις από τις διαδηλώσεις έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία. Κι αυτοί είναι πολλοί και δεν μπορεί να τους διαχειριστεί. Για άλλη μια φορά οι εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν πάνω από το συμφέρον της χώρας.  

Για τα F-16

«Η αναβάθμιση των F-16 για την ΝΔ είναι απολύτως αναγκαία» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο υπογράμμισε πως «ο τρόπος που ο πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ο Ελληνικός λαός έμαθε γι’ αυτό τη συμφωνία από τον Τραμπ.

Το θέμα ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Πόσα αεροσκάφη θα αφορά η συμφωνία αυτή; Ποιοι θα είναι οι όροι αποπληρωμής αυτής της συμφωνίας; Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά; Ποιος θα είναι ο ρόλος τη Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας; Ποιος θα μας ενημερώσει για όλα αυτά; Ακόμη απαντήσεις δεν έχουμε πάρει. Κάθε μέρα ακούμε από τον Υπουργό Άμυνας διαφορετικά σενάρια.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε επίσης ότι: «Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Αρκετά πληρώσαμε τα αντισταθμιστικά από τα οποία κάποιοι έγιναν πλούσιοι εις βάρος του ελληνικού λαού».  

Ψήφος ομογενών

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και το θέμα των ομογενών και το πάγιο αίτημα, όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, από τον τόπο της κατοικίας τους:  «Τους το χρωστάμε σε όλους αυτούς που έφυγαν πολλά χρόνια από την Ελλάδα. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το ελληνικό κράτος είναι να δώσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα».  

«Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις περιστάσεις και στο θέμα των ομογενών κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Προσφυγικό

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το θέμα των προσφύγων: «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε για το προσφυγικό, όπως σε κανένα άλλο θέμα για την χώρα. Το προσφυγικό για τον κ. Τσίπρα, μπορεί να περιμένει. Γίνεται κι αυτό θυσία στο βωμό των πολιτικών του προσδοκιών».  

Εγκληματικότητα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του κράτους δικαίου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τους τόνους στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, σχετικά με το θέμα της εγκληματικότητας στην χώρα. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει τη χώρα μας, ξέφραγο αμπέλι».

«Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος»

Αναφερόμενος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους βουλευτές του τονίζοντας τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ μπορεί να προτάξει το ρόλο της Ελλάδος σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα πλεονεκτήματά μας. Εμείς σε αντίθεση με τον Τσίπρα δεν ανακαλύψαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017.

Οι επόμενοι μήνες θα έχουν μεγάλη σημασία. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνώνοντες θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ. Για να καταγγείλουμε τα νέα ψέματα μιας ανεύθυνης κυβέρνησης. Να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την χώρα. Ότι υπάρχει προοπτική και ελπίδα. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε με τα προσυνέδρια για να καταλήξουμε στο τακτικό μας συνέδριο στις 16-17 Νοεμβρίου για να αποδείξουμε ότι υπάρχει νέα εναλλακτική πρόταση. Όλοι μας πρέπει να δουλέψουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση».  

«Συνεχίζουμε την ανανέωση του κόμματος»

Τέλος, απευθυνόμενος και πάλι στα μέλη της ΚΟ της ΝΔ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανανέωσης του κόμματος σημειώνοντας: «Θέλω να σας ζητήσω, να στηρίξετε τα νεότερα στελέχη που μπαίνουν τώρα στην πολιτική. Η ανανέωση δεν είναι απειλή για ένα κόμμα. Μπορεί να αποτελεί και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης. Όσο πιο δυνατή και μεγάλη είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε όλοι μας. Η ανανέωση στη ΝΔ θα συνεχίσει, αυτό ζητά η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κι αυτό θα κάνουμε. Θα ενώσουμε την πείρα και την γνώση με τη νέα γενιά.

Δεν μας αρκεί να κερδίσουμε επειδή ο κόσμος έχει αποφασίσει να διώξει το ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε την θετική ψήφο των πολιτών σε εμάς. Έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Δεν ερχόμαστε πάλι για να κάνουμε τα ίδια, αλλά για να κάνουμε τη διαφορά. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε καθηλωμένοι».