Πλούσιο παρασκήνιο είχε τελικά όχι µόνο το πρόγραµµα αναβάθµισης των F-16, που µαζί µε τα αντισταθµιστικά θα κοστίσει 2,4 δισεκατοµµύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογουµένους, αλλά και η πτήση του πρωθυπουργού µε πολεµικό αεροσκάφος αντίστοιχου τύπου λίγες ηµέρες πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ. Το παρασκήνιο αποκάλυψε το «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», σημειώνοντας πως καταρχήν ο σχεδιασµός αυτής της αποστολής, που προκάλεσε έκπληξη, καθώς δεν είχε διαρρεύσει τίποτα, έγινε απευθείας µεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενηµερώσει µόνο τον αρχηγό -και όχι τον Πάνο Καµµένο- για την επιθυµία του να πετάξει µε F-16. Εν συνεχεία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές που προβλέπονται για να µπορέσει µε ασφάλεια να πετάξει ο πρωθυπουργός, ενώ κατά τη διάρκεια των ηµερών που µεσολάβησαν ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να µάθει ο ίδιος -και ορθά έπραξε- όλες τις λεπτοµέρειες για το πρόγραµµα αναβάθµισης.

Ο τελευταίος που έµαθε για την πτήση -µε εξαίρεση τα ΜΜΕ, που το πληροφορήθηκαν από το… επιτυχηµένο δελτίο διά χειρός Καρτερού- ήταν ο υπουργός Άµυνας Πάνος Καµµένος, τον οποίο ενηµέρωσε ο πρωθυπουργός λίγες µόλις ηµέρες πριν. Η έκπληξή του ήταν µεγάλη, όχι µόνο διότι η προετοιµασία για την πτήση του πρωθυπουργού έγινε κυριολεκτικά κάτω από τη µύτη του, αλλά και γιατί ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας φάνηκε να είναι απόλυτα ενηµερωµένος για όλες τις λεπτοµέρειες, φανερές και µη, του προγράµµατος που προωθεί το υπουργείο Άµυνας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κουβέντα που έγινε ανάµεσα στους δύο τους είχε πολύ ενδιαφέρον, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πετάξει τις ηµέρες που ο «σύντροφος» Πάνος βρισκόταν στη Βραζιλία, επισκεπτόµενος τις εγκαταστάσεις της Embraer, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα και εντός του Πενταγώνου. Πάντως, για την ιστορία, αρκεί να πούµε ότι από την πλευρά Καµµένου, ο οποίος δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκειά του για το «άδειασµα», είχε πέσει στο τραπέζι ακόµα και το ενδεχόµενο επέκτασης της συµφωνίας µε τις ΗΠΑ και σε αεροσκάφη F-35, αλλά φαίνεται ότι µετά την ενηµέρωση του πρωθυπουργού τού κόπηκε ο βήχας.

Έτσι, ο Πάνος µάζεψε τα… πράγµατά του και πέταξε για τη µακρινή Βραζιλία, για να ξεχαστεί.