Να μαζέψει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την είδηση για την εξέταση εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης διάταξης που θα νομιμοποιεί την ευθανασία επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας την Παρασκευή ότι υιοθετεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία κατ' απαίτηση ως ποινικά κολάσιμη πράξη που επισείει ποινή φυλάκισης.   

«Ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, διαφορετική ποινική μεταχείριση δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον από τη μεριά μου, δεν θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».  

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ευθανασία, και πώς αυτή θα αντιμετωπίζεται από τον νέο ποινικό κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «την ανθρωποκτονία με συναίνεση την αντιμετωπίζει η πολιτεία με ποινή φυλάκισης. Και είπα ότι αφού λάβω το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα θα το μελετήσω. Σας ενημερώνω ότι και στον νέο ποινικό κώδικα παραμένει η ίδια ποινή».  

«Επομένως, ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση της ανθρωποκτονίας κατ' απαίτηση, διαφορετική ποινική μεταχείριση δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον από τη μεριά μου δε θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται να μετακινηθώ από την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πράξη ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.  

«Η κυβέρνηση δεν το εξετάζει, αντικειμενικά θα γίνει δημόσια συζήτηση, αλλά στις προθέσεις μας δεν είναι να εισηγηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και που είναι στην ουσία αυτό που ισχύει και σήμερα» ανέφερε καταληκτικά σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.