Το όραμά του για την Ευρώπη και την Ελλάδα, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή που οι δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και του λαϊκισμού ενδυναμώνονται, όπως έχει δηλώσει, παρουσιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες στις 12:30 (τοπική ώρα). Συνδαιτημόνες του θα είναι επίτροποι και αξιωματούχοι της Κομισιόν. Αύριο Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Καρμένου, στον οποίο θα θέσει το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού, και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ. Θα συμμετάσχει επίδης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι υψηλές ευρωπαικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνονται στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, τα αποτελέσματα της οποίας προκαλούν προβληματισμό τόσο σε Αθήνα όσο και στους εταίρους, λόγω της συμφωνίας για τα F16 ύψους 2,4 δισ. ευρώ την οποία πολυδιαφήμισε ο Τραμπ, τονίζοντας μάλιστα ότι θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Παρίσι και Βερολίνο επίσης επιθυμούν να πουλήσουν εξοπλιστικά στη χώρα μας και ήδη άρχισαν συζητήσεις για το προβάδισμα που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα στα αμερικανικά συμφέροντα.

Η ΝΔ, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα, επισήμανε την «άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα μας» μέσα στην οποία έγινε, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος δεν είδε, πάντως, αν και αναμένει την πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Πιθανόν να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει τη Βουλή για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16» τόνισε η ΝΔ. «Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».

Αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα άφησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση, τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό των φόρων». «Την ίδια ώρα οι Έλληνες οφείλουν 125 δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές» τόνισε. «Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν συντάξεις που δικαιούνται. Και στον προϋπολογισμό προβλέπονται νέα μέτρα που θα αφαιρέσουν 1,9 δισ. από τα ελληνικά νοικοκυριά. Όσο η πολιτική της υψηλής φορολογίας συνεχίζεται, τα αδιέξοδα για τους Έλληνες θα επιτείνονται».

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν περίτρανα:

*Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση.

*Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη.

*Όταν όλες οι χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονται ταχύτατα, η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων Αλέξη Τσίπρα.

Η ΝΔ έβγαλε χθες στη σέντρα δύο υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Παύλο Πολάκη.

«Το ζήσαμε και αυτό» ανέφεραν κομματικές πηγές. «Ο υπουργός Ναυτιλίας να πραγματοποιεί μόνος του παράδοση-παραλαβή στις... παραλίες που υπέστησαν πρωτοφανή καταστροφή λόγω της δικής του ανικανότητας. Ευχόμαστε στον κ. Κουρουμπλή, αφού καθαρίσει τις παραλίες, να προλάβει να παραδώσει στους χειμερινούς κολυμβητές και τις θάλασσες, γιατί, ενόσω εκείνος κάνει φιέστες στις ακτές, το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να απαγορεύει το κολύμπι...»

Όσο για τον αν. υπουργό Υγείας, η ΝΔ με αφορμή τις τελευταίες «ανεκδιήγητες αναρτήσεις του» στα κοινωνικά δίκτυα δήλωσε ότι «δεν προτίθεται να ξανασχοληθεί». «Ο κύριος αυτός είναι πρόβλημα του κ. Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου. «Ας λύσει το πρόβλημα εκείνος, αν θέλει και μπορεί».