Στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στο Μόναχο.

«Στη χώρα του είναι "persona non grata", ένας "προδότης", επειδή υπέγραψε το πρώτο πρόγραμμα πίστωσης στην αρχή της κατάρρευσης της Ελλάδας το 2010, ύψους ενός δισεκατομμυρίου» αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα λόγια του πρώην υπουργού.

«Είναι σαφές», λέει ο 55χρονος οικονομολόγος σήμερα, ότι «οι οικονομικές περικοπές ήταν σε μεγάλο βάθος και πολύ γρήγορες».

Ο κ. Παπακωνστανίνου χαρακτηρίζει το βιβλίο του με τίτλο «Game Over» ως πολιτικό θρίλερ. Όπως είπε στην παρουσίαση, έγραψε πρώτα το βιβλίο στα αγγλικά γιατί είχε μεγαλύτερη απόσταση. «Η ελληνική γλώσσα φάνηκε υπερβολικά συναισθηματική για να το βιώσει» προσθέτει ο αρθρογράφος της «SZ».

Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ετών ως «αναπόφευκτη», ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά το πείραμα με μια «κυβέρνηση των λαϊκιστών», η Ελλάδα θα είναι και πάλι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα επιστρέψει στην πολιτική τάξη, «διότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε θαύματα» προσθέτει. Στην ομιλία του περιέγραψε τι στερείται ακόμη η Ελλάδα: συναίνεση και συμβιβασμό.

Στο ερώτημα αν θα είναι καλύτερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι προσεκτικός. Βλέπει πολλούς νέους δημιουργούς στην Ελλάδα, επιτυχημένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά δεν θα υποστηριχθούν, όπως δηλώνει. Ένα πρωταρχικό παράδειγμα της επίμονης αναζήτησης απατεώνων: η παράλογη δίωξη του πρώην αρχηγού της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που υπολόγισε ότι το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι φαινόταν. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, ο μύθος του πρώτου προγράμματος πιστώσεων και αποταμιεύσεων δεν ήταν ποτέ απαραίτητος.

Ο Παπακωνσταντίνου λέει ότι έχει βαρεθεί με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. «Θέλω να κερδίσει η χώρα μου. Τέλος» υπογραμμίζει.