Λίγο πιο κοντά στο Ποτάμι, κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και λίγο πιο μακριά από τους ΑΝΕΛ βρέθηκε ο ΣΥΡΙ ΖΑ αυτή την εβδομάδα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Όπως ισχυρίζονται, μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για τη διεύρυνση του άξονα των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να υπερασπίζεται τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Στο περιθώριο, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης και ότι κάτω από την κοινωνική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος μπορούν να δημιουργηθούν νέοι συσχετισμοί και νέες συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα μήνυμα με τον τρόπο του προς τον κυβερνητικό του εταίρο ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές…». Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του, περιγράφοντας την Ελλάδα μετά τα μνημόνια είπε ότι «εκεί μπορεί να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να χωρίσουμε με άλλους». Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αρθρογράφησε για το ίδιο θέμα στην «Αυγή», λέγοντας πως για την κυβέρνηση ο στόχος είναι να διευρύνεται ο άξονας των προοδευτικών δυνάμεων σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν είτε ατομικά δικαιώματα είτε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και σειρά άλλων θεμάτων.  

ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ

Η «προειδοποιητική βολή» ήρθε μετά από πολλή σκέψη και καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έφταναν μουρμούρες για τη στάση των ΑΝΕΛ και την «εξαρτημένη» τους σχέση με την Εκκλησία. Παράλληλα, το στενό επιτελείο της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει χωρίς τις ψήφους των άλλων κομμάτων -οι οποίες δεν είναι δεδομένες-, καθώς ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να διαφωνεί σε όλα τα θέματα προοδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολύ λίγα έχει να πει σε οικονομικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει την ατζέντα καταθέτοντας νομοσχέδια που δεν έχουν να κάνουν με μνημονιακές δεσμεύσεις.

Στόχος τους είναι να απευθυνθούν στους πολίτες, ρυθμίζοντας ειδικά θέματα και κάνοντας πράξη ένα μέρος του κοινωνικού προγράμματος που είχε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα περισσότερα από αυτά, οι ΑΝΕΛ διαφωνούν και εμφανίζονται καχύποπτοι. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο βουλευτής του κόμματος του Πάνου Kαμμένου Κώστας Κατσίκης έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση θα έφερνε νομοθέτημα για την ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης! Έτσι, μοιραία αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την κεντροαριστερά, αν και σε αυτόν τον πολιτικό χώρο υπάρχουν πολλά και δύσκολα προβλήματα πριν ακόμα από την επίσημη σύστασή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ψηφοφορία για την επιλογή φύλου υπήρξαν τουλάχιστον τρεις γραμμές: το «ναι» που ψήφισε το Ποτάμι, η θετική ψήφος που έδωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο, αλλά και το «παρών» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που ήταν η ουσία του νομοθετήματος. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβε πάντως την εκτίμησή του για τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος από το βήμα της Βουλής δεν δίστασε να αναφερθεί στις πιέσεις που δέχθηκε το κόμμα του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και να πέσει η κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές και εναντίον της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «πολλοί προοδευτικοί είναι προοδευτικοί μέχρι να σημάνει η καμπάνα». Η θέση αυτή βρήκε μάλιστα σύμφωνα πολλά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είδαν με έκπληξη τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια Πειραιά Γεωργία Γεννιά όχι μόνο να καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά και να ξεσπαθώνει εναντίον του κόμματός της στο καφενείο της Βουλής μόνο και μόνο γιατί προεκλογικά στηρίχθηκε από ανθρώπους της Εκκλησίας.