Αποστολή στην Ουάσιγκτον για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή μέρα, οπότε ο πρωθυπουργός θα έχει την επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία σήμερα ολοκληρώνει τις επαφές της με τους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους της ομογένειας στο Σικάγο.

Η ατζέντα επάνω στην οποία θα συνομιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο νέος πλανητάρχης είναι αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα και για τις δυο πλευρές. Συνεργασία στα εξοπλιστικά, επενδύσεις, ενεργειακά βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των συνομιλιών που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποσπάσει μια δέσμευση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί απ' όλες τις πλευρές, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

Καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ αποτελούν και τον βασικό μέτοχο του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον συνομιλητή του να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου το ταμείο να μη θέσει νέους επώδυνους όρους και νέα προσκόμματα, έτσι ώστε το τρίτο μνημόνιο να τελειώσει στην ώρα του και η Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι να βγει στις αγορές.

Το δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος πλανητάρχης βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς οι προβλέψεις του για την αμερικάνικη οικονομία τον δυσαρέστησαν ιδιαίτερα κάνει όλα τα σενάρια πιθανά. Άλλωστε, ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία του ταμείου καθώς, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του, το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια τελεί υπό γαλλική ηγεμονία.

Φυσικά, ιδιαίτερο ρόλο στις συνομιλίες θα παίξουν και οι κακές σχέσεις του πλανητάρχη με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να αναζητούν έναν ισχυρό εταίρο στην περιοχή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επίσκεψη Τσίπρα χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς διπλωμάτες ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα θα φιλοξενηθούν απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στον επίσημο ξενώνα Μπλερ Χάουζ που βρίσκεται στην Πενσιλβάνια Άβενιου. Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που είχε μείνει εκεί ήταν ο Κώστα Σημίτης καθώς ήταν ο πρωθυπουργός που η χώρα του φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνη την περίοδο.

Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πίεσης που του επιτρέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο, προκειμένου να πάρει μια σαφή απάντηση για τις προθέσεις του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του -αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος- με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πάρει από την επικεφαλής του ταμείου μια δέσμευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει το ΔΝΤ για την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συγκυρία είναι ιδιαίτερα καλή για μια τέτοια κίνηση, καθώς τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο σκληρός του ταμείου Πολ Τόμσεν δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις του ταμείου και στους ευρωπαικούς θεσμούς.

Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επέμεινε στο ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η θέση αυτή ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ένα από τα αιτήματα του πρωθυπουργού προς την Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι το ΔΝΤ να μη βάλει νέα προσκόμματα κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου η διαδικασία αυτή να μην ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματα, όπως είχε γίνει με όλες τις άλλες αξιολογήσεις.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, την οποία θα υποδεχθεί η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάρεν Πενς -καθώς η Μελάνια Τραμπ θα βρίσκεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών- αναμένεται να έχει δικό της πρόγραμμα.